Nedjelja, 18 travnja, 2021

Dodik kritikovao Beograd jer je Sarajevu dao veću ulogu nego Banjoj Luci

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da očekuje da Srbija podrži Republiku Srpsku u političkom konceptu.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dodik je na skupu “Republika Srbija i Republika Srpska – Stari i novi politički izazovi”, koji je u Beogradu organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, rekao da je Srbija zakasnila u zauzimanju uloge u političkim odnosima u regionu i da je vrijeme da se politička elita okupi i počne da daje Republici Srpskoj prave vrijednosti.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Na skupu koji se održava povodom 21. godišnjice od formiranja manjeg entiteta u BiH, Dodik je ponovio stav o nemogućnosti opstanka BiH kao države i istakao da Republika Srpska ima više ovlaštenja nego BiH. On je kritikovao Beograd zbog odnosa prema Republici Srpskoj, rekavši da je “bez ikakvog razloga redefinisao ulogu Sarajeva i dao mu veću ulogu nego Banjoj Luci”.

“U Beogradu se utrkuju da dokažu da je Sarajevo centar kulture, a kultura se koristi da bi se dokazalo da je Srbija izvršila agresiju”, rekao je Dodik.

On je dao i vlastiti osvrt na Dejtonski sporazum, rekavši da nije moguće da se Srbija odrekla važne regionalne uloge. Kao primjer za to, Dodik je naveo da Srbija zanemaruje svoju ulogu u Savjetu za sprovođenje mira u BiH, a da je Turska, iako nije potpisnica Dejtonskog sporazuma, preuzela tu ulogu i da se bez njenog stava ne može donijeti nijedna odluka.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da Turska i arapski faktor nastoje da ispune stavove Bošnjaka u BiH u cilju formiranja unitarne države. On je rekao kako “nema ozbiljnijeg političkog faktora koji nije protiv BiH” i da “nikome nije draga Bosna”.

Kritikujući međunarodnu zajednicu, Dodik je kazao kako ona ne dozvoljava uplitanje Srbije u problematiku BiH, a kada ne može da riješi neki problem, onda se sjeti političkog rukovodstva Srbije i njenog garanta Dejtonskog sporazuma.

“U najmanju ruku, ignorišu Republiku Srpsku”, ocijenio je Dodik.

U obraćanju na skupu u Beogradu, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska zatražio je odgovor na pitanje da li je BiH državna zajednica ili zajednica država i dodao kako traje osporavanje prava RS-a.

“Srbi kao narod imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. RS ima sve kriterije države; vlast, teritoriju, narod. I to su kriteriji iz Montevidea”, poručio je Dodik.

On je ponovio svoj raniji stav da je visoki predstavnik trajni problem ua RS. On je, upitan da li bi bilo bolje kada bi se ingerencije vratile u Sarajevo, rekao da bi se tada desio egzodus.

“Treba da vodimo dijalog, a ima pitanja koja nam mogu biti pitanja dijaloga”, rekao je Dodik.

Na skupu gdje učestvuje više naučnih radnika iz Beograda i Banje Luke, raspravlja se o specijalnim vezama RS-a i Srbije u svjetlu aktuelnog razvoja međunarodnih odnosa.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo