Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Dodik, Lavrov, Putin: Slijedi li nastavak “zacrtanog plana” za BiH?

Autor:N1

Nemojte propustiti

Orkestrirana podrška Rusiji krenula je i na portalu RTRS koji prenosi izjavu savjetnika Milorada Dodika Radovana Kovačevića.

RTRS za večeras najavljuje intervju sa Sergejom Lavrovom šefom ruske diplomatije. Ruska agresija na Ukrajinu u najavi intervjua naziva se specijalnom operacijom, u isto vrijeme SNSD-ov kadar pojačava glas podrške Rusiji.

Čln Predsjedništva BiH Milroad Dodik danas je najavio da će se sa Lavrovim susresti u Beogradu. Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da se situacija oko posjete Lavrova komplikuje ali očito je da će šef ruske diplomatije stići u glavni grad Srbije. Dodik je pored sastanka sa šefom diplomatije Rusije najavio sastanak i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čovjekom kojem je gotovo cijeli civlizirani svijet okrenuo leđa, a njegovoj zemlji uveo sankcije.

Orkestrirana podrška Rusiji krenula je i na portalu RTRS koji prenosi izjavu savjetnika Milorada Dodika Radovana Kovačevića.

Kovačević je naveo da bilo kakva sankcija Ruskoj Federaciji ne može biti realizovana i pravosnažna u BiH dok odluku o njoj ne donese Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH i naglasio da “institucije BiH neće donijeti takvu odluku dok su u njima Milorad Dodik i SNSD”.

Isti protal prenosi i izjavu šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića: “Rusija je garant Dejtonskog sporazuma i mira, a dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju poruka je prijateljstva” izjavio je.

Dok evropske zemlje predvođenje Njemačkom i Velikom Britanijom pokušavaju zaštititi Bosnu i Hercegovinu od štetnog ruskog uticaja, očito je da se rusko uplitanje u unutrašnja pitanja BiH nastavlja. Milrorad Dodik kao glavni protagonista ruskih interesa nastavlja ići putem koji bi našu zemlju mogao koštati mnogo. Na tom mu putu do sada, sankcije i prijekori međunarodnih zvaničnika, očito ne znače previše.

Podsjetimo, Dodik se i ranije susretao sa šefom ruske diplomatije što mu je u većini slučajeva davalo krila u secesionističkim namjerama.

“Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu” stajalo je u saopštenju ruske ambasade nakon Dodikovog sastanka sa Lavrovom.

Dodik je nakon toga pokrenuo procedure prenosa nadležnosti na sa državnog nivoa na RS zbog kojih je visoki predstavnik Christian Schmidt morao koristiti bonske ovlasti.

Šta će se dešavati nakon novog sastanka i update-a, koji će Dodik dobiti od ruskog diplomate, saznaćemo vrlo brzo.

Gdje vodi “zacrtani plan” Putina i Dodika, svima je jasno, ostaje pitanje da li će međunarodni zvaničnici i zemlje koje podržavaju BiH kao cjelovitu državu naći način da taj plan zaustave.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo