Srijeda, 21 travnja, 2021

Dodik: Ministrica Turković je obmanula njemačkog šefa diplomatije, dva konstitutivna naroda ne žele OHR

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bisera Turković u razgovoru s njemačkim šefom diplomatije Heikom Maasom iznijela svoj ili partijski stav, a nikako stav BiH, te da bi želio da to zna i ministar Maas.

– Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Heika Maasa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR-a, istakao je Dodik upitan da prokometira sastanak Turković s Maasom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi s funkcioniranjem i za ostanak, kako on kaže, protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina, rekao je Dodik, bio njihov advokat.

– Želio bih još jednom da istaknem da naše protivljenje nema nakakve veze s ličnošću Christiana Schmidta, kojeg Njemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal. Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način, naglasio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo