Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Dodik: Nacionalizam muslimana je dozvoljen, naš nije, što ne znači da neće biti

Nemojte propustiti

Milorad Dodik tvrdi da je dobro što RS skreće globalnu pažnju jer se bori za prava koja ima po Ustavu. Kaže da RS ima dobru regionalnu saradnju, dobre odnose sa Rusijom, Srbijom…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas govor na posebnoj sjednici NSRS.

Predložio je da Narodna skupština zauzme stav da nisu nestali razlozi zbog kojih je ranije zaključila da nema uslova za rad predstavnika RS u institucijama BiH.

Takođe, predložio je da u PS BiH bude upućen zakon kojim će RS, ali i ostale kolektivitete u BiH, zaštititi od nazivanja genocidnim.

“Da odemo tamo i vidimo na koji način će se oni odnositi o tome. Predlažem da ostanemo čvrsto pri zaključcima donesenim na prošloj sjednici NSRS, u kojima smo rekli da povlačimo saglasnost na sistem indirektnog oporezivanja, vojsku i VSTS BiH. Idemo 8. februara da donesemo zakon o VSTS RS. Takođe, vratićemo našu imovinu i dodijeliti je našim lokalnim i drugim subjektivitetima. Nadam se da će opozicija biti ovdje”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik kaže da RS nikad nije bolje stajala na ekonoskom smislu i na unutrašnjem planu, da sve institucije funkcionišu. Iznoseći brojne ekonomske pokazatelje, Dodik je rekao da RS nikada nije imala veću platu ni veći broj zaposlenih.

“To se naravno ne želi reći, opšta galama želi da preuzme sve naše misli. Imamo ugovorene dvije milijarde investicija, RS gradi bolnice, nije ona koja kreči i krpi, nego ona koja investira. Narod u RS dobro živi! Borci su sa ovom vlasti dobili što nikad nisu imali, ovo što sada vidimo je opoiziciono djelovanje. Hoćete da mi dovedemo više?”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Tvrdi da je dobro što RS skreće globalnu pažnju jer se bori za prava koja ima po Ustavu. Kaže da RS ima dobru regionalnu saradnju, dobre odnose sa Rusijom, Srbijom…

“Hratska je danas zemlja članica EU, veoma bi politički loše bilo da je Hrvatska okrenuta protiv RS. RS je uspjela na planu unutrašnjih odnosa u BiH da se nametne kao racionalna, realna. Nemamo pravo na odraz koji bi išao izvan Ustava BiH. Neki bi ukinuli entiteta, vratili tzv. Republiku BiH, neki održali Dejton, a opet neki smatraju da je nepobitno da se BiH mirno raziđe. Mnogi će se složiti da je BiH neuspješna zemlja”, govori Dodik.

Tvrdi da muslimanski nacionalizam želi da napravi svoju državu koja se zove BiH.

“Njihov nacionalizam je dozvoljen, naš nije. Ali, to ne znači da neće biti”, ocijenio je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Za opoziciju kaže da ih godinama sluša kako govore, a nikada ne kažu šta hoće.

Poručio je da će se BiH raspasti ako ne bude dogovora “a vi to zovite secesijom, zovite kako hoćete”.

“BiH sa tri naroda i dva entiteta u ovom trenutku je naša politička opcija. Nemamo nijednu drugu politiku osim te. Cilj ove sjednice je da sagledamo gdje smo. Kolege iz opozicije kažu da nemamo međunarodne prijatelje. Ja kažem da imamo. Po onome što se ne vidi, imamo ih još više. Danas je svijet u haosu, amamo nove odnose snaga, različite centre moći. U tome bi RS trebalo da nađe načina kako se postaviti. Da li je ispravna politia kada smo rekli da nećemo uvesti sankcije Rusiji. BiH nema parlament, ona ima Parlamentarnu skupštinu, to je zbir skupština. Po toj definiciji bi NSRS trebala da razmotri svaku tačku koja ide na PS BiH. Ja predlažem da to uradimo”, rekao je lider SNSD i član Predsjedništva BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Orban izjavom razljutio Hrvate, ove godine ne žele Mađare: Niste dobrodošli na naše more!

Orbanova izjava izazvala je buru u Hrvatskoj, koja se sa političke scene prelila i u javnost. Mađarski premijer Viktor Orban...

Možda vas zanima i ovo