Utorak, 15 lipnja, 2021

Dodik nacrtao kartu: “To će i biti jednog dana”

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik uživa u crtanju karata, što je već ranije dokazivao. Dodik je ponovo govorio o prekrajanju granica i historije, ovaj put u intervjuu za srpski Espreso.

Jedno od pitanja na koje je Dodik odgovarao za Espreso ticalo se 2017. godine i karte koju je on tada nacrtao, a u kojoj priželjkuje da Srbija i RS postanu jedna država.

– 2017. godine ste nacrtali mapu na kojoj je RS i Srbija jedna država, da li se i danas toga držite? – glasilo je jedno od pitanja koje je Espreso postavio.

“To će i biti jednog dana. Čekaj da pogledam da mi nešto ne podvališ, dobro biće to i ovdje malo od Crne Gore neće to ovako biti uvijek. To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Ja se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta kojeg treba povećati, ali znate nama često dođu i kažu: ‘Znate ima složenih zemalja koje funkcionišu’.

Foto: Espreso.rs

Tada nam navedu primjer Austrije, Njemačke, naravno ne pričaju o Belgiji ili Bavarskoj. Bavarska ima svoje predstavništvo u Bruxellesu . S druge strane kada mi pokrenemo pitanje svoga predstavništva u Bruxellesu onda se digne galama. A zašto? Zašto mi ne bi bili dio jednog integrisanog društva na ovom prostoru?

“Ja sam to shvatio za ovo vrijeme koje sam u politici. Kada bi za 10 godina poslije mene došao neki političar i rekao da bi se to sjedinjenje trebalo napraviti, rekli bi: “To niko nije predložio”. Evo ja tražim. Znam da se neće desiti sada, ali sam siguran da će to biti u ovom vijeku. Stvoriće se uslovi za srpsku nacionalnu integraciju i tu treba biti pametan. Naša politička želja je to”, poručio je Dodik, a kompletan intervju možete pročitati na portalu Espreso.rs.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo