Nedjelja, 1 listopada, 2023

Dodik najavio kandidaturu na izborima, hoće li CIK odbiti ovjeru?

Preporučeno

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature, ali da će, uprkos tome, biti kandidat za opšte izbore u BiH.

“Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča o ovome Suada Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima.

Upravo se čita:  Stevandić brani Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

On kaže da će se i dalje boriti za Republiku Srpsku.

Inače, Arnautović je ranije izjavio da će CIK odbiti ovjeru učešća Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.

Upravo se čita:  Elmedin Konaković odgovorio Miloradu Dodiku

“Ako je ovo tačno da u njegovom Izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, da on imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje. Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke SE ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštivati Opšti mirovni spoprazum u BiH. To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red” izjavio je Arnautović.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Arnautović se poziva na član 1 tačku 13 Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima, potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo