Utorak, 22 lipnja, 2021

Dodik najavio sastanak sa zvaničnicima Srbije “Konsultacije u vezi sa nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije radi konsultacija u vezi sa nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

Na pitanje Srne da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savjet za implementaciju mira nepoštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja donio odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsjednik Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

– Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde prijedlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tijela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo – poručio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo