Dodik nakon dogovora o formiranju vlasti: Mi nikad nismo osporovali suradnju s NATO-om | | Bh-index

Dodik nakon dogovora o formiranju vlasti: Mi nikad nismo osporovali suradnju s NATO-om

Politika    Datum: 05.08.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: ScreenshotDodik je naveo da se ovom odlukom deblokira rad Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i da je stvorena nova dinamika u okviru BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je nakon devet mjeseci razgovora postignut sporazum SNSD-a, HDZ-a i SDA da se za 30 dana formira Vijeće ministara.

Dodik je rekao da sporazum odražava interese koje treba da provede buduće Vijeće ministara.

“Učinili smo sve da zaštitimo ustavnu poziciju Republike Srpske. Ovo je bio nepotrebni zastoj svih ovih devet mjeseci”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da se ovom odlukom deblokira rad Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i da je stvorena nova dinamika u okviru BiH u vezi sa radom institucija na zajedničkomm nivou, a prije svega za evropske integracije.

“Ovaj sporazum nije bio lak i prilika je da Savjet ministara bude formiran. Očekujem podršku javnosti u RS i BiH da što prije dođe do sprovođenja”, rekao je Dodik.

O zahtjevu SDA da se u sporazumijevanju i dogovaranju, po njima, obezbijedi i uputi NATO-u nacionalni plan za članstvo, Dodik je rekao da će se saradnja odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve nivoe vlasti.

“Mi smo se u vezi sa tim dogovorili u okviru formulacije koja se može naći u okviru tačke tri, gdje smo rekli da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve relevantne nivoe vlasti u okviru BiH, da će se nastaviti saradnja, što mi nikada nismo ni sporili, sa NATO-om i da će se u okviru relevantnih odluka Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara odvijati ta saradnja”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, u tački tri sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

– Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjendištva BiH i Vijeća ministara BiH – glasi usaglašeni princip koji se odnosi na NATO.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.error: