Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Dodik nakon iskaza u Tužilaštvu BiH: Neka podignu optužnicu, pa idemo na sud

Autor:Patria

Nemojte propustiti

On tvrdi da je Tužilaštvu BiH sve predočeno te da je ovo politički motiviran proces, koji predugo traje i u njemu nema nikakve povrede zakona.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovo bio u Tužilaštvu BiH gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog u vezi kupovine kuće na Dedinju u Beogradu i kredita u Pavlović banci. U Tužilaštvu se zadržao oko sat i po, a po izlasku se obratio novinarima.

“Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud. Ovu priču uvijek nekako pokrenu nekoliko mjeseci pred izbore. Ovo je politički motivisan proces”, rekao je Dodik.

Kazao je kako su tužiocu predočeni dokazi za navodnu inkriminaciju te da nema ugovora iz 2007. godine jer je banka dužna da čuva dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita.

“Taj kredit je otplaćen novim kreditom iz 2008. godine. Tako da je prošla obaveza da banka čuva dokumente i arhiv. U svakom slučaju, ja u svojoj dokumentaciji imam originalni ugovor, koji sam u ovjerenoj kopiji, kako to zakon nalaže, priložio, predočio i dao i zato mislim da je otklonjena ta vrsta inkriminacije, koja od početka traje i neko je dokazuje. Naravno, zbog istrage vam neću to sada pokazati, ali kada bude to vrijeme da se može to da pokaže veoma sam zainteresovan da to pokažem. Druga priča je navodno pečat. Ja sam u to vrijeme bio uposlenik Vlade RS i oni su samo ovjeravali dokumente o tome da sam ja tamo uposlenik i o tome kolika mi je plaća, jer je to traženo za sam kredit i ništa više. Vlada niti je bila garant, niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit, niti bilo kakvu obavezu nema. Neki su od toga pokušali da naprave priču”, kazao je Dodik.

On tvrdi da je Tužilaštvu BiH sve predočeno te da je ovo politički motiviran proces, koji predugo traje i u njemu nema nikakve povrede zakona.

“Rekao sam da ovaj Sud i ovo Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju po Ustavu BiH i ne mogu postojati. Oni time nisu ni legitimni ni legalni. To sam rekao javno, ali preuzeo sam obavezu da dođem ako imaju slučajeve u vezi mene. Uvijek ću se pojaviti i iz tog sam razloga ovdje. Danas sam dao izjavu, nije problem ni da sam osumnjičen. Ono što su oni naveli u zapisniku prošli put sve je precizno odgovoreno, ako misle proširivati neka proširuju. Nemam ništa protiv da se ponovo pojavim, spreman sam uvijek da dođem i da dam izjavu, a oni neka odluče šta hoće. Ovo je pokrenuto nekoliko mjeseci pred izbore, a nakon Eskobarovih zahtjeva da se po svaku cijenu pretrese i pokuša staviti na teret”, kazao je Dodik.

Dodaje da je korupcija stvar percepcijei da ne tvrdi da u društvu nema elemenata koruptivnih aktivnosti, ali u njegovom slučaju nema.

Novinarima je ponovio da je prije rata imao sedam stanova u Beogradu, a da je prihod njegovog preduzeća pred sami rat bilo 33 miliona KM.

“Ja sam od 1988. godine imao privatno preduzeće radio velike poslove, moj prihod 1989. i 1990. pred sami rat, moje privatno preduzeće imalo je 31 do 33 miliona maraka. To je danas kao da imate 500 miliona maraka. Prije rata sam imao sedam stanova u Beogradu. Dva sam prodao prije dvije-tri godine da bih izmirio obaveze za ovu nekretninu i nešto sam pomagao kćerki da otplati svoj stan i to je sve. Postoje dokazi, postoje papiri i sve. Nek me optuže pa da idemo na sud ili neka kažu da nema elemenata. Ovakvo mrcvarenje nema nikakvog smisla”, kazao je Dodik.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Temperature će rasti do 30 stepeni, a onda ponovo pljuskovi i grmljavina

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa prolaznom kišom, pljuskovima i...

Možda vas zanima i ovo