Subota, 22 siječnja, 2022

Dodik nakon pretresa SIPA-a i saslušavanja u Tužilaštvu vidno uznemiren zaprijetio: RS će se organizovano braniti, a to znači da ćemo za mjesec dana imati zakone koji će regulisati pravosudni sistem

Nemojte propustiti

Lider SNSD-a smatra da trenutna politička situacija u BiH ne vodi nigdje, a za takvu situaciju krivi sve osim sebe.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH održao je u zgradi Vlade RS-a konferenciju za medije na kojoj je kazao da su saslušanja u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “napad na ustavni poredak” dio organizovane harange iz političkog Sarajeva.

-Po ustavu RS je jasno definisana i ima svoja prava, imamo politički motivisano ponašanje Suda i Tužilaštva BiH. Ovo je pokušaj da se sahrani RS, mi koji smo predmet njegovih progona govori o tome da je njihova namjera destabilizacija RS-a.

-Imamo jeftiniju struju nego u Federaciji, manje opterećenje na plate nego u FBiH i zato iz mržnje koju političko Sarajevo ima poduzimaju se ove mjere. Želim da kažem da osnova za ovo nema, te da sve što smo činili, činili smo po Ustavu. Politički funkcioneri imaju imunitet, u ovom slučaju se radi o politički motivisanom progonu. Imamo jednu harangu koja se radi po nalozima iz Sarajeva, žao mi je što je opozicija u RS-u upletena u ovo, ali i oni u svojim izjavama precizno opterećuju RS, tvrdeći kako je to trebalo da se uradi ovako ili onako. Tako daju prostor za one koji od ovoga žele da naprave slučaj, kazao je Dodik, koji je vidno uznemireno govorio na konferenciji za medije, a kako to obično biva iz njegove uznemirenosti krenu “prijetnje”.

-RS će se organizovano braniti, a to znači da ćemo u okviru mjesec dana imati zakone koji će regulisati pravosudni sistem. Zabranićemo njihovo djelovanje i rad i činićemo sve da se stvori neutralno i objektivno pravosuđe. Političko Sarajevo je izgubilo živce, napada se Srbija, Hrvatska, Slovenija, a sada i Mađarska. Napadnut je i komesar EU za proširenje. Sve će se ovo slomiti na BiH koja ima čovjeka koji se lažno predstavlja da je visoki predstavnik. U nedostatku autoriteta on ide i prijeti RS-u, ponavljao je Dodik već ranije poznate stavove.

-Histerija je u Sarajevu, nema ko ne napada i Reis se drznuo da komentariše jednog političara (Viktora Orbana, op.a), a kada politčari napadaju vjerskog služenika onda smo mi ti koji kršimo neka moralna pravila. Drago mi je što RS može računati na 100 miliona eura Mađarske, Orban je čovjek koji ima viziju i koji je posvećen toj viziji. Pa čuli ste i hvalospjeve Bisere Turković u Shociju, a onda imate situaciju da se političari 12 mjeseci ranije odbiju susresti sa Lavrovim u Sarajevu, kazao je Dodik aludirajući da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili susret sa ruskim šefom diplomatije.

Lider SNSD-a smatra da trenutna politička situacija u BiH ne vodi nigdje, a za takvu situaciju krivi sve osim sebe.

-Političko Sarajevo se oslonilo na podršku voštanih političkih struktura okupljenih iz centara iz SAD-a i Evrope. Svijet nikada više nije bio podijeljen, BiH neće moći da spase tako što napadaju Orbana. Da se ne bi shvatilo da smo mi preplašeni i ja sam taj koji je spreman da ode u Tužilaštvo BiH, ako se sjećate tako je bilo i za referendum, kada smo prvo Željka Cvijanović i ja bili optuženi, podsjetio je Dodik.

Više s weba

Izdvajamo

Slučaj u BiH: Radnice Konzuma se smrzavale, nisu mogle ući na posao od parkiranog auta na ulazu u prodavnicu

S obzirom na udaljenost vozila od ulaznih vrata, barem se vozač ne treba brinuti o kvaliteti senzora na vozilu. Nesvakidašnja...

Možda vas zanima i ovo