Subota, 21 svibnja, 2022

Dodik nakon sastanka s Erdoganom: Turska će pomoći poljoprivrednicima u BiH s 50.000 tona đubriva

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik je nakon sastanka za RTRS govorio o detaljima sastanka kazavši da je jedna od tema razgovora bila mogućnost da Turska plasira neophode količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini.

Usaglašena je i konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u BiH.

“Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu”, rekao je Dodik.

On je naveo da će ova pomoć doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o ukrajinskoj krizi, a zaključeno je da nema promjena i da se ne zna do kada bi sukob mogao trajati.

Erdogan je rekao da redovno održava telefonsku vezu sa ruskim predsjjednikom Vladimirom Putinom. Dodik je za RTRS kazao da se pita zašto je onda neprihvatljivo političkom Sarajevu ako on razgovara sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i upoznao ga da je kod nas situacija stabilna iako neki pokušavaju da kažu suprotno.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Velika jutarnja akcija SIPA-e u Sarajevu i Konjicu, ovo su detalji

Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva...

Možda vas zanima i ovo