Utorak, 30 svibnja, 2023

Dodik nakon sastanka s Erdoganom: Turska će pomoći poljoprivrednicima u BiH s 50.000 tona đubriva

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik je nakon sastanka za RTRS govorio o detaljima sastanka kazavši da je jedna od tema razgovora bila mogućnost da Turska plasira neophode količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

Usaglašena je i konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u BiH.

“Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu”, rekao je Dodik.

On je naveo da će ova pomoć doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Upravo se čita:  Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o ukrajinskoj krizi, a zaključeno je da nema promjena i da se ne zna do kada bi sukob mogao trajati.

Erdogan je rekao da redovno održava telefonsku vezu sa ruskim predsjjednikom Vladimirom Putinom. Dodik je za RTRS kazao da se pita zašto je onda neprihvatljivo političkom Sarajevu ako on razgovara sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Upravo se čita:  Vulić: Hvala Nešiću i Vuliću, sada se svi osjećamo sigurnije

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i upoznao ga da je kod nas situacija stabilna iako neki pokušavaju da kažu suprotno.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo