Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Dodik nakon sastanka sa Truss: Rekao sam joj da je BiH propala država, nema ona ovdje šta braniti

Nemojte propustiti

Dodiku je zasmetala izjava Truss u kojoj je rekla kako Velika Britanija mora reagovati i zaštiti našu državu od sigurnosnih prijetnji.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentarisao je današnji sastanak članova ove državne institucije sa šeficom britanske diplomatije Liz Truss.

Ističe kako je šefici britanske diplomatije kazao kako je Bosna i Hercegovina “nefunkcionalna i propala država”.

– Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država, zato što postoji miješanje britanske vlade. Rekao sam da je Ashdown srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade, da je njihova tadašnja šefica rekla, kada su uvedena bonska ovlaštenja, da je to pravna besmislica, rekao je Dodik.

Dodiku je, također, zasmetala izjava Truss u kojoj je rekla kako Velika Britanija mora reagovati i zaštiti našu državu od sigurnosnih prijetnji.

– Referirao sam se na njen današnji govor, gdje je govorila kao da je Bosna i Hercegovina ugrožena pa ona nešto treba da brani. Rekao sam joj da sam ja član vrhovne komande ovdje u BiH i da mi nemamo takve informacije. Također, komandant EUFOR-a i zamjenik združenog štaba NATO-a su rekli da ovdje nema bezbjednosnih izazova, kazao je on.

Lider SNSD-a dodaje kako je Truss prenio svoje mišljenje o tome da BiH nema visokog predstavnika, na šta mu je ona odgovorila kako oni smatraju da Christian Schmidt jeste visoki predstavnik u BiH.

– Nakon toga sam joj dao Aneks 10 Dejtonskog sporazuma da malo pročita i vjerujem da će promijeniti svoj stav ako bude dosljedno čitala, istakao je Dodik.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo