Subota, 9 prosinca, 2023

Dodik nakon sastanka sa Truss: Rekao sam joj da je BiH propala država, nema ona ovdje šta braniti

Preporučeno

Dodiku je zasmetala izjava Truss u kojoj je rekla kako Velika Britanija mora reagovati i zaštiti našu državu od sigurnosnih prijetnji.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentarisao je današnji sastanak članova ove državne institucije sa šeficom britanske diplomatije Liz Truss.

Ističe kako je šefici britanske diplomatije kazao kako je Bosna i Hercegovina “nefunkcionalna i propala država”.

– Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država, zato što postoji miješanje britanske vlade. Rekao sam da je Ashdown srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade, da je njihova tadašnja šefica rekla, kada su uvedena bonska ovlaštenja, da je to pravna besmislica, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Varhelyi: Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje

Dodiku je, također, zasmetala izjava Truss u kojoj je rekla kako Velika Britanija mora reagovati i zaštiti našu državu od sigurnosnih prijetnji.

– Referirao sam se na njen današnji govor, gdje je govorila kao da je Bosna i Hercegovina ugrožena pa ona nešto treba da brani. Rekao sam joj da sam ja član vrhovne komande ovdje u BiH i da mi nemamo takve informacije. Također, komandant EUFOR-a i zamjenik združenog štaba NATO-a su rekli da ovdje nema bezbjednosnih izazova, kazao je on.

Upravo se čita:  KCUS ponudio Sebiji Izetbegović novo radno mjesto, prihvatila je

Lider SNSD-a dodaje kako je Truss prenio svoje mišljenje o tome da BiH nema visokog predstavnika, na šta mu je ona odgovorila kako oni smatraju da Christian Schmidt jeste visoki predstavnik u BiH.

– Nakon toga sam joj dao Aneks 10 Dejtonskog sporazuma da malo pročita i vjerujem da će promijeniti svoj stav ako bude dosljedno čitala, istakao je Dodik.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo