Petak, 25 lipnja, 2021

Dodik nakon sastanka u Predsjedništvu: SDA je teška, uporna, mislio sam da ćemo nešto završiti

Nemojte propustiti

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usaglasili su večeras u Sarajevu tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH.

Nakon završenog sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas novinarima da Vijeće ministara neće biti formirano do kraja marta, premda je to očekivao. On je nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u ponedjeljak u zgradi Predsjedništva BiH rekao da procedure više ne dozvoljavaju formiranje Vijeća ministara do kraja mjeseca.

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da je SDA tvrda u pregovirima: „MAP je odjednom pitanje života i smrti“, rekao je Dodik, koji je ponovio da NATO nije interes Republike Srpske.

„Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti da bi ušli u Vijeće ministara, hvala Vijeću ministara”, rekao je Dodik.

Govoreći o raspodjeli ministarstva u Vijeću ministara Dodik je kazao da “predsjedavajući pripada Srbima.“ „Usaglasili smo se da tri od devet ministarstava pripada Srbima, tri Bošnjacima, tri Hrvatima”, kazao je Dodik.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka rekao da su predsjednici tri sranke usaglasili principe djelovanja u sljedeće četiri godine, što je ocijenio kao dobar korak. „Preostaje dogovor u vezi resora i on će biti nastavljen na nivou delegacija, ne na nivou lidera”, rekao je Izetbegović. On nije detaljisao šta su to konkretno dogovorili na sastanku.

Govoreći o četvrtom partnetu u vlasti Izetbegović je kazao da će osim SDA biti još barem dva ili tri partnera. „Svi su dobrodošli i pozvani. SDA će malo da se povuče i prepusti neku fotelju”, poručio je Izetbegović, nako čega je od novinara zatražio da liderima ove tri stranke „daju još sedam dana za sljedeći korak.“

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snažno nevrijeme praćeno gradom zahvatilo područje Jahorine

Prema najavama meteorologa, danas je u pojedinim područjima u BiH moguće nevrijeme, pljuskovi, grmljavina i grad. Nevrijeme praćeno gradom i...

Možda vas zanima i ovo