Četvrtak, 23 rujna, 2021

Dodik: Naša borba još nije završena, u Dejtonu piše da je RS država, a BiH državna zajednica

Nemojte propustiti

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas “da se RS neće odreći prava na referendum, svaki put kada ocijeni da je ugrožena njena suština i prava te da će na referendumu donijeti i novi Ustav koji je već dijelom napisan i u skladu je s Dejonskim sporazumom”. Kazao je i da u Dejtonskom sporazumu piše da je RS država, a BiH državna zajednica.

“Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost. Tražit ćemo i čekati jedinstvo svih političkih subjekata i partija u RS oko tog pitanja. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo koje nam niko ne može oduzeti, garantovano poveljom UN-a koja daje pravo narodima na samoopredjeljenje, a naš narod ima to pravo”, ustvrdio je Dodik.

Na Akademiji u povodu 9. januara, Dana RS-a, kojim je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da, iako neki žele da drugačije prikažu, RS nema problem s BiH, onakvom kako je parafirano u Dejtonu i potpisano u Parizu.

Za BiH je rekao da je zajednica dva entiteta, bez čije saglasnosti se ne može usvojiti nijedna odluka.

“Borba za RS još uvijek nije završena, jer ataci na njena prava utvrđena Dejtonskim sporazumom, na njene institucije i praznike ne jenjavaju i ne prestaju. Zato neće prestati ni naše htjenje da jačamo RS, činimo boljom, naprednijom, slobodnijom i naravno samostalnijom, onako kako je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu. BiH ne može biti samo po mjeri jednim, jer je to onda šteta za sve. Time se razara mir, stabilnost i šansa za njen opstanak”, ustvrdio je Dodik navodeći da RS niko ne može oduzeti administrativnim mjerama

Dodik je i ovaj put nekoliko puta RS “nazvao državom koja štiti prava i slobode svih građana bez obzira na vjeru, naciju ili neko druge opredjeljenje” te dodao da će RS vratiti “otete” nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju.

Naglasio je da je neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu.

Dodik je poručio da BiH ne može biti samo po mjeri i želji jednih, jer je to štetno za sve, te da se time razara mir, stabilnost i šansa za opstanak BiH.

On je istakao da Republika Srpska nije dobijena na mirovnoj konferenciji, niti odlukom nekog suda, pa je srpskom narodu niko i ne može oduzeti administrativnim mjerama.

“Tog 9. januara 1992. godine mi smo, proglašavajući Republiku Srpsku u svojoj instituciji u Narodnoj skupštini, udarili kamen temeljac svoje budućnosti u slobodi. Sloboda je uvijek predstavljala ideal srpskog naroda. Ideal, zbog kojeg smo u prošlosti plaćali visoku cijenu, ali nismo odustajali”, rekao je Dodik.

On je istakao da se plaćanjem te cijene “srpski narod izborio za slobodu koju nikada nije ljubomorno čuvao samo za sebe, već je uvijek bio spreman da i sa drugima dijeli države koje su nastajale, uglavnom, borbom i žrtvama srpskog naroda, pa čak i sa onima koji su se borili da tu slobodu i državu ne dobije”.

“Republika Srpska je država koja garantuje i štiti ljudska prava i slobode svim svojim građanima bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest, socijalno porijeklo, obrazovanje, imovinsko stanje, političko i drugo uvjerenje, društveni položaj ili bilo koje drugo lično svojstvo ili opredjeljenje”, naglasio je Dodik.

Kazao je da Republika Srpska svojim opredjeljenjem za vojnu neutralnost i demilitarizaciju dokazuje odricanje od rata kao načina rješavanja nesporazuma i sukoba.

“Po Dejtonskom sporazumu Republika Srpska je država, a BiH državna zajednica, možda više zajednica država. Zašto i za koga onda Ustavni sud BiH sve vrijeme donosi odluke s ciljem da konfederalno uređenje BiH transformiše u unitarno, dajući podršku nametnutim i neustavnim institucijama na nivou BiH”, upitao je Dodik.

On je ocijenio da je cilj toga da Republiku Srpsku svede na praznu ljušturu i bezličnu regiju.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović je u obraćanju rekao da se RS uvijek raduje ekonomskim uspjesima Srbije i obrnuto, jer samo snažna i stabilna Srbija može da bude oslonac RS-a i garantuje, kako to predviđa Dejtonski sporazum, mir i stabilnost BiH.

“I mi dobro razumijemo da nema jake i čvrste Srbije, bez snažne RS. Poštujemo naše komšije, teritorijalni integritet svih naši susjeda, ali volimo RS, svoj narod i to pravo niko neće moći da oduzme”, dodao je Stefanović.

Akademija je održana pod sloganom “Misli na otadžbinu”, a na njenom početku intonirane su himne RS-a i Srbije, “Moja Republika” i “Bože pravde”.

Skupu su osim srpskih zvaničnika u RS i njenih predstavnika u vlasti na nivou BiH, prisustvovali predsjednik Južne Osetije Anatolije Bilibov, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, patrijarh srpski Irinej.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo