Dodik: Nećete nikad patrolirati u RS-u, jel' vam jasno? | | Bh-index

Dodik: Nećete nikad patrolirati u RS-u, jel’ vam jasno?

Politika    Datum: 04.07.2019.    
Autor: Glas Srpske

Foto: ScreenshotPredsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je poručio da članovi Vijeća ministara u tehničkom mandatu mogu donositi bilo kakve akte, ali da RS neće dozvoliti da se krši Dejton

Milorad Dodik rekao danas da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Federacije BiH, niti iz kantonalnih MUP jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.

“U Dejtonskom sporazumu jasno piše da policija jednog entiteta, niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti iz RS-a nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju da destabilizuju RS”, kazao je Dodik.

On je rekao da članovi Vijeća ministara u tehničkom mandatu mogu donositi bilo kakve akte, ali da RS neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma: “To neka im je jasno zauvijek.”

Dodik je u izjavi za Glas Srpske istakao da je najava Vijeća ministara u tehničkom mandatu da će Ministarstvo sigurnosti BiH sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP i operativnoj saradnji u nadzoru granice i u sklopu rješavanja migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo sigurnosti pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a da Vijeće ministara postane vlada.

“Tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi. Zabrinjavajuća je činjenica da predlažu takvo rješenje, a da niko nije kontaktirao MUP RS-a. Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti RS-a, koji za takvu zamisao sigurno neće dati saglasnost”, naveo je Dodik.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.