Subota, 4 prosinca, 2021

Dodik: Nemamo namjeru destabilizirati BiH, ratnohuškačke izjave stižu iz Sarajeva

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je ponovio da BiH nema visokog predstavnika, dodajući da je njegov ured samoprozvana institucija što su , navodi, potvrdile i dvije od pet članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih unija koje su takav stav iznijele na jučerašnjoj sjednici kada se razgovaralo o BiH.

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zalaže se za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine što očekujemo i od ostalih aktera u BiH – kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Zatražio je da se poštuje Ustav BiH onako kako je napisan bez slobodnih tumačenja koji su doveli BiH u ćorsokak, dodajući da je RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka i to ne znači razvlaščivanje nego jačanje patriotizma te je kazao da nemaju namjeru destabilizirati BiH.

– Ni jedan nametnuti akt visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nije legalan niti su legalni zakoni i akti institucija vlasti zasnovani na takvim odlukama. U tim odlukama imali su podršku inkvizicijskog suda – Ustavnog suda BiH – ustvrdio je Dodik.

Kaže da “RS pokušava aktivnostima ispraviti zloupotrebe iz prošlosti jer je izgubljena nada da će to učiniti političko Sarajevo ili međunarodna zajednica”.

– Oni su nastavili s razvlaščivanjem RS-a i stvaranjem uvjete da ona jednog dana nestane, pokušavaju napraviti atmosferu kojom će krađom očuvati postignute privilegije i to je destabilizirajuće za BiH. Iz RS-a nije došla ni jedna ratnohuškačkih izjava, ali mnogo takvih došlo je iz Sarajeva – tvrdi Dodik.

Napominje da su drugi rušili Ustav BiH pa je država dovedena u najveću institucionalnu krizu jer za njih, kaže Dodik, stabilnost i napredak u BiH znači ustavna BiH, a ne projektirana BiH izvana.

Ponovio je da BiH nema visokog predstavnika, dodajući da je njegov ured samoprozvana institucija što su , navodi, potvrdile i dvije od pet članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih unija koje su takav stav iznijele na jučerašnjoj sjednici kada se razgovaralo o BiH.

– Od jučer svaka njegova akcija značit će da će Republika Srpska tužiti Christiana Schmidta u njegovoj zemlji. Ako nije prepoznat u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a onda ne može biti prepoznat ni ovdje – zaključak je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je produžilo mandat EUFOR-u u BiH i obavilo raspravu o BiH tokom koje su sve zemlje članice, osim Kine i Rusije, jasno dale podršku i legitimitet Schmidtu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo