Utorak, 22 lipnja, 2021

Dodik: Nisam vodio razgovore o prekompoziciji “šestorke”

Nemojte propustiti

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da dosad nije s bilo kim vodio razgovare o eventualnoj prekompoziciji “šestorke“, niti o njenom boljem ili lošijem funkcioniranju.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dodik ponavlja da njegova stranka nema nikakvo partnerstvo sa strankama “šestorke”, već je dio vlasti na nivou BiH, jer su dobili najveći broj glasova.

Ocijenio je da je u tom smislu suštinski u pitanju odnos unutar stranaka u Federaciji BiH, te da iz RS-a ne utiču ko će biti u vlasti u drugom bh. entitetu.

“Ako se sadašnja većina promijeni, mi nemamo ništa protiv, jer ne utičemo kakve će oni napraviti dogovore u FBiH”, kazao je on i ponovio tvrdnju da se pokušavaju problemi s federalnog nivoa prenijeti na bh. institucije.

“Mi smo kolateral odnosa prema EU, jer FBiH ne može da postigne sporazum o presudi Sejdić-Finci”, ustvrdio je Dodik i ponovio da entiteti kao strane u BiH moraju dogovoriti promjene Ustava BiH, koji se mora poštovati.

Dodao da SNSD ni s SDS-om, s kojim će ipak ostati zajedno na nivou BiH, ne dijeli mnoge političke stavove.

“SDS je s nama u Sarajevu, jer smo mi to htjeli. SDS je bio žedan bilo kakve pozicije i institucionalne vlasti i to su prihvatili, a igraju neku čudnu igru, u kojoj su s nama u Sarajevu, a u RS smo im nepodnošljivi. Oni su za nas neponošljivi i tamo i ovdje”, ustvrdio je on, ali i dodao da to ne znači da su u SNSD-u spremni da “razbiju“ kapacitet zajedništva vezano za BiH.

SNSD ima, kaže, jasan odnos prema protestima koji su “blokirali“ rad predstavnika RS-a u parlamentu BiH, a da slični postupci “mogu dovesti do toga da u RS-u definitivno razmisle da li će ići ili ne u Sarajevo“.

Ostaje da se vidi, kazao je, kako će sutra proći sjednica Predstavničkom doma BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo