Utorak, 5 prosinca, 2023

Dodik o obilježavanju neustavnog dana RS: “Niko nas ne može spriječiti”

Preporučeno

Prema njegovim riječima, šta razni administratori i mešetari o tome misle, to je njihov problem.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da niko ne može spriječiti da RS obilježi svoj 31. “rođendan” i naglasio da bi “odustajanje od 9. januara značilo poništavanje historije”.

“Bez obzira na sve svjetske mešetare i one koji su tražili da se od toga odustane, naši su ljudi ostali uporni i mi to moramo da poštujemo”, istakao je Dodik.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

On je rekao da se to “administrativno ne može ukinuti jer to historija naprosto ne priznaje”.

“Devetog januara 1992. godine je donesena odluka o formiranju SR BiH koja je nekoliko mjeseci kasnije dobila naziv RS. Donesen je i Ustav 28. februara, a sve se desilo prije ijednog ispaljenog metka na prostoru BiH, što znači da je RS stvorena u miru i u miru i obilježava svoj dan” rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Upravo se čita:  Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

Prema njegovim riječima, šta razni administratori i mešetari o tome misle, to je njihov problem.

“Ono što je nama važno jeste da se taj dan ne može pomjeriti. Ako bi bio pomjeren samo na sljedeći dan, time bi bila poništena historija, a mi nemamo namjeru da to činimo”, poručio je Dodik.

On je rekao da ne vidi nikakvu opasnost za nekog drugog i pozvao sve druge vjere i nacije koje žive u RS da se tome pridruže.

Upravo se čita:  Bakir Izetbegović brani suprugu Sebiju: Već 33 godine se borim protiv nepravde i nemorala

“Morbidne ideje bošnjačkih boračkih udruženja u Sarajevu da će spriječiti autobuse više govori o njima nego o nama”, naveo je Dodik.

“Učesnici su već tamo, održali su generalnu probu. Samo im nedostajemo član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ja i mi ćemo tamo stići na vrijeme. U RS obilježavamo dan RS onako kako mi mislimo da to treba. Sve je organizovano tako da bude na miran i dostojanstven način”, rekao je Dodik.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo