Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Dodik: Opozicija iz Srpske izdajnička falanga na nivou BiH

Nemojte propustiti

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je “opozicija iz Republike Srpske izdajnička falanga na nivou BiH, koja radi na izdaji nacionalnih interesa Srpske i njene pozicije”.

“Bez obzira što govore da se bore za interese Srpske, znamo ih iz perioda kada su prenosili naše nadležnosti na nivo BiH. I tada su govorili da se bore za Republiku Srpsku, što nije bilo tačno”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima DNS-a, SP-a i Srpske radikalne stranke.

On je podsjetio da Dejtonskim mirovnim sporazumom BiH nije bila predviđena kao država, jer nije imala policiju, vojsku, fiskalni sistem i sudstvo.

“BiH je bila predviđena kao savez država. Naši napori su išli u pravcu očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i SNSD se sa koalicionim partnerima bori za taj sporazum, a ne za ono što je u međuvremenu nametnuto”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je tu i razlika između onoga što je viđeno na Kongresu SDA i onoga što traži SNSD sa koalicionim partnerima.

“Tražimo raspravu o vraćanju na nivo izvornih dejtonskih ovlaštenja, a SDA traži da bude prekomponovana cijela BiH. To nama nije nepoznato, jer je riječ o projektu koji je zaustavljen 2006. godine, a u saradnji sa međunarodnom zajednicom bile su razvijene i regionalne organizacije, poput SERDE, koje je je trebalo da budu preteče nove organizacije u BiH”, kaže Dodik.

On je naglasio da opozicija iz Republike Srpske ne može da iznese teret izdaje na nivou BiH i da se vraćaju u Srpsku po nagovoru onih sa kojima sarađuju.

“Koalicija SNSD-DNS-SP funkcioniše i nema nikakvih problema, a posvećeni smo čuvanju institucija Republike Srpske. Nema nikakvog problema u funkcionisanju, što smo pokazali i u parlamentu Srpske. Do sada nijedna tačka dnevnog reda nije oborena i neće ni od sada”, kategoričan je Dodik.

On je naveo da Vlada Srpske ima apsolutnu podršku vladajuće koalicije, ali da će ukoliko do danas u 17 časova opozicija donese 44 potpisa poslanika imenovati njihovog mandatara.

“Kao predsjednik Srpske po Ustavu sam odgovoran da dam mandat za sastav Vlade, a nikakvih inicijativa o ovom pitanju nije bilo”, rekao je Dodik i ocijenio da niko osim vladajuće koalicije za to nema kapacitet.

On je pozvao sve koji politički razmišljaju kao vladajuća koalicija da shvate da je Republika Srpska u većoj opasnosti nego ranije, jer su instalisane izdajničke strukture na nivou BiH koje neće prezati da destabilizuju situaciju da bi okrivili vladajuću koaliciju u Srpskoj.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo