Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Dodik otkrio referendumsko pitanje, sutra konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka u NSRS-u

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je večeras da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti “da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

Dodik je pojasnio da je za sutra zakazao sastanak s predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a kako bi im i zvanično saopćio svoju odluku da zatraži posebno zasjedanje s informacijom o radu Tužilaštva BiH, koje je, kako je ustvrdio, antiustavno i nije u skladu s Dejtonskim sporazumom i primarno je nametnuto od visokog predstavika.

– Zatražit ću od Narodne skupštine RS-a da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o tom pitanju – kazao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci a od građana očekuju da na referendumsko pitanje odgovore s “jednim velikim ‘Ne'”.

Dodik je rekao da praksa pravosuđa BiH, koje je “antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe dalje živi, bar ne u RS”.

– Sve što su činili bilo je protiv interesa RS…, a nisu bili ni objektivni niti su željeli da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima, a najočitiji primjer je štićenje zločina koji su počinjeni nad Srbima – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo