Srijeda, 4 listopada, 2023

Dodik: Pisao sam Putinu i Lavrovu! Njemačke vojne snage nisu dobrodošle u BiH!

Autor:N1

Preporučeno

“Njihove oružane snage ovdje ne trebaju, nisu dobrodošle i ne mogu ovdje doći bez odluke Predsjedništva BiH. Ni u kojem aranžmanu ne mogu doći ovdje bez odluke Predsjedništva”, kazao je Dodik.

“Dejtonski sporazum je prekršen na nizu primjera i stavki, ali očigledno je da neke zemlje smatraju da samo ono što njima odgovara mogu dati legitimitet. Pisao sam Generalnom sekretaru UN, predsjedniku generalne skupštine UN i dostavio pismo određenom broju ambasadora važnih za Dejtonski sporazum. Pisao sam Putinu i Lavrovu i upoznao ih sa kršenjem ovih pravila”, kazao je na dašnjoj konferenciji za medije član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Upravo se čita:  I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

“Jedini organ zadužen za provođenje spoljne politike je Predsjedništvo, bez odluke Predsjedništva nije moguće saopćiti bilo kakav stav a vidimo da u posljednje vrijeme gospoda to permanentno čini i radi i tako dovodi u pitanje ustavni poredak ove zemlje i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Dodik.

Dodik dodaje da njemačke vojne snage nisu dobrodošle u BiH.

“Zanimljivo je da su mnogi veoma ostrašćeni u Bundestagu u napadima na RS i njene političare. Ista ona Njemačka koja je 1941. godine poslala Nijemce koji su asistirali Ustašama da pobiju milion ljudi na ovim prostorima, sada najavljuje da će ovdje doći njihove oružane snage. Njihove oružane snage ovdje ne trebaju, nisu dobrodošle i ne mogu ovdje doći bez odluke Predsjedništva BiH. Ni u kojem aranžmanu ne mogu doći ovdje bez odluke Predsjedništva”, kazao je.

Upravo se čita:  Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi. Apelujem na Dodika da to ne radi

“Pogriješio sam što sam se usaglasio da se ovdje prouži mandat misije ALTEA. Svaki dan ovdje paradiraju bespotrebno i pokušavaju unijeti određeni nemir ili disciplinu. Samo prije nekoliko mjeseci i sedmica komandant ALTEA-a je rekao da nema ugrožavanja mira u BiH. Sada vidimo njihove akcije i ne mogu drukčije da zaključim da to rade zajedno sa muslimanima. Nisu učinili ništa da objasne našim ljudima dobronamjernost svoje misije, nego demonstriraju svoju moć i snagu”.

Upravo se čita:  Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Dodaje da u posljednje vrijeme Izetbetgović šalje poruke o aparthejdu.

“Poruke ovih dana najbolje šalje Bakir Izetbegović, vidjeli ste da kaže da je Dejtonski sporazum omogućio aparthejd. Ja mislim da je aparthejd u FBiH što se tiče Srba, u RS ima 16 pošto Bošnjaka/muslimana koji su popisani u RS. Vidimo kako žive Srbi u FBiH, veoma smo za to zabrinuti. U Mostaru od 600 zaposlenih u javnim institucijama ima samo sedam Srba”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo