Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Dodik ponovo odbio dati agreman ambasadoru Njemačke

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Daljnja procedura je takva da Dodik u roku od tri dana može na ovo povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko se u ovom roku ne pozove na vitalni interes, odluka stupa na snagu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv davanja agremana budućem ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu, potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

I na prethodnoj sjednici Predsjedništva BiH Dodik nije dao agreman novom njemačkom ambasadoru, odnosno bio je suzdržan, što je neugodno iznenadilo zvanični Berlin, odakle su zaprijetili da bi mogli prestati pružati podršku našoj zemlji, čak i u dobijanju kandidatskog statusa u Evropskoj uniji.

Daljnja procedura je takva da Dodik u roku od tri dana može na ovo povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

To proglašenje “destruktivnim po vitalni nacionalni interes” mora u roku od deset dana potvrditi i Narodna skupština Republike Srpske i to dvotrećinskom većinom (56 od 83 zastupnika) kojoj se obraća.

Ukoliko se u roku od tri dana ne pozove na vitalni interes, odluka stupa na snagu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo