Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Dodik ponovo provocira: Hrvatima dati entitet i BiH podijeliti na tri mini-države

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je kazao kako je jedino rješenje da se od BiH stvore “zasebne zajednice” odnosno mini-države koje bi onda surađivale.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je kako je raspad zemlje neizbježan, a kao rješenje za sadašnje probeme koji postoje u njezinom funkcioniranju ponudio je unutarnju podjelu kakvu su nacionalističke snage zagovarale uoči rata.

U intervjuu za televiziju Republike Srpske (RTRS), emitiranom u četvrtak navečer, Dodik je kazao kako je BiH “u raspadanju” kojega niko ne može spriječiti jer ona, kako je rekao, ne odražava interese naroda, nego je nastala kao “igra” čiji je cilj bio pokušati napraviti državu, prenosi Bljesak.

Sugerirao je kako je današnja BiH proizvod američke diplomacije, aludirajući time na činjenicu da je SAD bio glavni posrednik u pregovorima koji su u Daytonu potkraj 1995. godine rezultirali okončanjem rata i sporazumom o ustroju nove države kao sljednice Republike BiH, proglašene 1992. godine.

Dodik tvrdi kako je sve to realizirano isključivo zbog pritiska međunarodne zajendice te da sporazum iz Daytona, odnosno novostvorena država, nikada nisu profunkcionirali u stvarnosti, a kao dokaz za to poslužila mu je i aktualna kriza uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

Kazao je kako je jedino rješenje da se od BiH stvore “zasebne zajednice” odnosno mini-države koje bi onda surađivale.

“Danas treba omogućiti Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno odlučivati o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u dijelu kojega kontroliraju i to nazovu Bosnom te koncentrirati oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji”, recept je kojega nudi Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo