Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Dodik poručio iz Mostara: ‘SNSD neće u vlast bez HDZ-a, a HDZ neće bez SNSD-a’

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Prvi je nakon sastanka govorio Dragan Čović, koji se zahvalio delegaciji SNSD-a na dolasku i čestitao Željki Cvijanović na pobjedi u utrci za Predsjedništvo BiH.

U Mostaru je održan sastanak delegacije HDZ-a BiH, koju je predvodio Dragan Čović i delegacije SNSD-a na čelu sa Miloradom Dodikom.

Sastanak je održan u Domu HDZ-a u Mostaru, a Dodik i Cvijanović u subotu su stigli u Mostar kako bi s Čovićem razgovarali o formiranju izvršne vlasti.

Delegaciju SNSD-a su činili Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević, Luka Petrović i Velibor Milivojević.

U delegaciji HDZ-a BiH su bili Borjana Krišto, Marinko Čavara, Darjana Filipović i Davor Pranjić.

Prvi je nakon sastanka govorio Dragan Čović, koji se zahvalio delegaciji SNSD-a na dolasku i čestitao Željki Cvijanović na pobjedi u utrci za Predsjedništvo BiH.

“Usaglasili smo se da već 1. decembra na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH verifikujemo naše partnerstvo. Želimo na nivou FBiH imati Vladu do kraja godine, kao i vlade kantona”, rekao je Čović.

On je istakao da nivo njihovog partnerstva žele prenijeti i na niže nivoe.

“Drago mi je da će i komunikacija u Republici Srpskoj biti korektna i držati se našeg partnerstva gdje HDZ i SNSD budu imali vlast”, podvukao je Čović.

Nakon toga riječ je uzeo Dodik.

“Spremni smo, sa onima koji imaju zajedničku politiku i matematiku, da radimo na formiranju vlasti u BiH. Sa HDZ-om imamo dogovor da niko nikome ništa ne smeta. Ako to Bošnjaci razumiju na takav način, onda smo riješili dosta problema u BiH”, kazao je Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da će tražiti da se vrati Ustav BIH na scenu i odbaci međunarodni “intervenicionizam”, kako je rekao.

“Ne možete zabilježiti da smo mi i HDZ imali ijedan konflikt. Primarno, SNSD i HDZ imaju već 12 ljudi unutra s našim koalicionim partnerima. Osmorka ima 13, a SDA 9. I jedni i drugi mogu biti. U svakom slučaju, mi ćemo ići da to završimo brzo i postignemo dogovor“, kazao je novi predsjednik RS-a.

Dodik je u jednom trenutku konferencije prekinuo Čovića i uzeo ponovo riječ…

“Saglasan sam da predstavnik HDZ-a bude kandidat za predsjednika Vijeća ministara”, dodao je Dodik.

Zatim je dodao:

“SNSD u vlast neće bez HDZ-a BiH, a HDZ BiH neće u vlast bez SNSD. Da svima bude jasno…”, kazao je Dodik na kraju konferencije tza medije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Obrat u slučaju Centrotransovog autobusa? Iz MUP-a KS tvrde da oštećenja na vozilu nisu posljedica upotrebe vatrenog oružja

Iz MUP-a KS danas tvrde kako je nakon uviđaja utvrđeno da oštećenja nisu nastala upotrebom vatrenog oružja. MUP Kantona Sarajevo...

Možda vas zanima i ovo