Petak, 5 ožujka, 2021

Dodik poručio Srbiji: “Oduzimaju Kosovo, a vi u EU”

Nemojte propustiti

Policija od danas pojačano kontrolira poštivanje mjera, kazne i do 1.500 KM

Ministar MUP-a KS Admir Katica je pozvao građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da...

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Srbija veoma nekritički pregovara o pridruživanju sa EU u uslovima kada ista ta EU oduzima Srbiji Kosovo, kaže predsjednik RS Milorad Dodik.

Foto: Arhiv“Vidimo da je Srbija sada u procesu konstituisanja nove vlasti, ali isto tako Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu. Srbija je bila podložna uticajima sa strane u kretanju prema EU. Veoma nekritično u uslovima kada ta ista Evropska unija oduzima Srbiji Kosovo, a vi idete s njima u proces pregovaranja”, kaže Dodik.

Dodik kaže da je razgovarao sa Ivicom Dačićem o radu Savetaa za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

“Srbija mora da povede više računa o onome što se zove Srbi izvan Srbije. RS se čvrsto ekonomski, a sada i politički veže za Rusiju, a Srbija za EU”, kaže Dodik.

Dodik kaže da on nije taj koji odlučuje, ali da smatra da Srbija treba da ima jasan stav o tome.

“Rješenje jeste da se kaže: Izvinite, vi ste priznali Kosovo, pa zašto smo onda partneri? I to je rješenje. Ako hoćete da sprovodite ovu politiku kojom je Srbija do sada išla, u kojoj se sve dešavalo u procesu jačanja kosovske nezavisnosti, onda neko zatvara oči i ne želi da vidi šta će se na kraju puta desiti”, kaže Dodik.

Postoji trajni institucionalni potencijal Srbije i Republike Srpske, bez obzira ko bude na čelu institucija. kaže Dodik. Bila bi tragedija da se odnosi Srbije i Republike Srpske baziraju na personalnom odnosu, dodaje Dodik.

“Odnosi moraju da budu čvršći. Nikome u Srbiji nećete moći da objasnite da nemate dobre odnose sa RS, kao što ni mi nećemo moći da objasnimo da nemamo saradnju sa Srbijom”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Da li je ovaj put pretjerala? Jelena Karleuša opet osvanula kao od majke rođena, pljušte komentari na sve strane

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša veoma je aktivna na društvenim mrežama. Karleušu samo na Instagramu prati više od 2,3 miliona obožavalaca,...

Možda vas zanima i ovo