Petak, 21 siječnja, 2022

Dodik poručio Srbiji: “Oduzimaju Kosovo, a vi u EU”

Nemojte propustiti

Srbija veoma nekritički pregovara o pridruživanju sa EU u uslovima kada ista ta EU oduzima Srbiji Kosovo, kaže predsjednik RS Milorad Dodik.

Foto: Arhiv“Vidimo da je Srbija sada u procesu konstituisanja nove vlasti, ali isto tako Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu. Srbija je bila podložna uticajima sa strane u kretanju prema EU. Veoma nekritično u uslovima kada ta ista Evropska unija oduzima Srbiji Kosovo, a vi idete s njima u proces pregovaranja”, kaže Dodik.

Dodik kaže da je razgovarao sa Ivicom Dačićem o radu Savetaa za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

“Srbija mora da povede više računa o onome što se zove Srbi izvan Srbije. RS se čvrsto ekonomski, a sada i politički veže za Rusiju, a Srbija za EU”, kaže Dodik.

Dodik kaže da on nije taj koji odlučuje, ali da smatra da Srbija treba da ima jasan stav o tome.

“Rješenje jeste da se kaže: Izvinite, vi ste priznali Kosovo, pa zašto smo onda partneri? I to je rješenje. Ako hoćete da sprovodite ovu politiku kojom je Srbija do sada išla, u kojoj se sve dešavalo u procesu jačanja kosovske nezavisnosti, onda neko zatvara oči i ne želi da vidi šta će se na kraju puta desiti”, kaže Dodik.

Postoji trajni institucionalni potencijal Srbije i Republike Srpske, bez obzira ko bude na čelu institucija. kaže Dodik. Bila bi tragedija da se odnosi Srbije i Republike Srpske baziraju na personalnom odnosu, dodaje Dodik.

“Odnosi moraju da budu čvršći. Nikome u Srbiji nećete moći da objasnite da nemate dobre odnose sa RS, kao što ni mi nećemo moći da objasnimo da nemamo saradnju sa Srbijom”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo