Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Dodik poziva na konsultacije o neprihvatanju rezolucije o Srebrenici

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će za sljedeći utorak ili srijedu pozvati na konsultacije sve odgovorne nosioce vlasti u RS-u i predstavnike Srba u bh. institucijama o rezoluciji o Srebrenici, za koju je ponovio da je neprihvatljiva i ne doprinosi pomirenju u BiH.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da će obaviti konsultacije s političkim stranakama jer, kazao je, predložena rezolucija Velike Bitanije o osudi genocida u Srebrenici ne donosi ništa dobro BiH.

Očekuje da se s predstavnicima Srba u vlasti BiH postigne dogovor da bi se o neprihvatljivosti te rezolucije obavijestio i generalni sekretar UN-a.

Potvrdio je da će 26. juna biti održana zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije, na kojoj će, između ostalog, biti riječi i o ovoj temi.

Dodik misli da su Britanci već posredstvom bivšeg visokog predstavnika Padyija Ashdowna, “koji je devastirao Dejtonski sporazum, destabilizovali BiH te je stavili ‘u funkciju nenavođenog broda'”.

Kazao je da će se pripremiti i rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o većoj odgovornosti srpskih predstavnika u Vijeću ministara BiH, dok za reformsku agendu tvrdi da određene stvari zloupotrebljava, jer ni u jednom razgovoru ranije o toj temi nije bilo riječi o privatizaciji “Elektroprivrede RS“, reformi policije, koja je završena priča…

-Ta agenda je napisana daleko od BiH – ustvrdio je entitetski predsjednik i dodao da u BiH treba da se donose agende koje njoj odgovaraju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo