Srijeda, 5 svibnja, 2021

Dodik pozvao studente da protesti budu mirni

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je studente da sutrašnji protesti budu mirni, ocjenjujući da je riječ o politički motivisanim zahtjevima studenata, a ne o pitanjima studentskog standarda.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dodik smatra da ovi protesti nisu opravdani jer su institucije sistema bile i spremne su i dalje da reaguju na svaki njihov zahtjev.

“Niko ne bi zabranio bilo kakve mirne proteste, ali očigledno da arogancija koju pokazuju predstavnici studentske organizacije, ne želeći da ispune zakonom predviđene procedure i obaveze prilikom organizovanja okupljanja, govori o drugačijim motivima, a ne o motivima vezanim za standard studenata”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je napomenuo da studenti u Srpskoj danas plaćaju najnižu cijenu školarine u regionu, najnižu cijenu ishrane i smještaja u domovima i da je SNSD veoma odgovorno reagovao i dao odgovor na problem koji je nastao, ali da su procedure u vezi sa izgradnjom četvrtog paviljona išle sporije jer se pokušao naći strani donator za izgradnju paviljona.
Predsjednik Srpske je dodao da studenti i studentski lideri i ne traže izmjene zakona o studentskom standardu, te da u svojim zahtjevima idu tako daleko da žele upravljati i SNSD-om.

“Vidljivo je da studentska organizacija nije jedinstvena, iako mi ne likujemo zbog toga i zato mislimo da Studentska unija i studentske organizacije treba da konsoliduju svoja rukovodstva i da se nametnu kao partneri u rješavanju otvorenih pitanja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

On je ocijenio da su studentima neke od zahtjeva nametnuli političari, kao što je Dragan Čavić, a da su ih oni kritički preuzeli i stavili u fokus svoje studentske borbe.

“Štitite dostojanstvo institucija, a ako imate političke ambicije idite na izbore i dobijte te izbore, mi ćemo vam na tome čestitati”, poručio je Dodik studentima.

On je naglasio da je situacija u Srpskoj stabilna, da je potvrđena institucionalna snaga i kapacitet Republike Srpske i da SNSD nosi najveću odgovornost u tom smislu.

Prema njegovim riječima, predstavnici Srpske žele da nastave rad u zajedničkim institucijama BiH i procjenjivaće i tražiti institucionalne i personalne garancije nadležnih za bezbjednost u Sarajevu.

“Naši predstavici će to procjenjivati u trenutku, jer sada ne možemo da procijenimo situaciju. I danas smo vidjeli tamo okupljanja, a ta grupa je rekla da se neće okupljati do 30. juna, vjerovatno `izgoneći` Republiku Srpsku da se upeca na priču i da ne ide na rad institucija, a da onda djeluje visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ostaje da se vidi i šta će parlament Srpske odlučiti u petak, 14. juna, kada je riječ o dešavanjima u Sarajevu.
(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo