Četvrtak, 25 travnja, 2024

Dodik: RS nema namjeru da imovinu dijeli sa BiH

Preporučeno

Na današnoj Petoj posebnoj sjedinici Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici će odlučivati i o usvajanju neustavnog Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirao je pitanje usvajanja zakona o nepokretnoj imovini, koji je danas na dnevnom redu NSRS-a.

“Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš”, napisao je Dodik na Twitteru.

Upravo se čita:  Dodik ponovo prijeti raspadom BiH: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem. Bošnjaci su već krenuli

Dodao je da podržava Narodnu skupštinu u donošenju zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji, kako je rekao, nije ni protivustavan niti u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjetimo, na današnoj Petoj posebnoj sjedinici Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici će odlučivati i o usvajanju neustavnog Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Ustavni sud BiH je ranije, na plenarnoj sjednici održanoj u septembru ove godine, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Društvenim mrežama se proširio snimak na kojem se vidi kako žena tuče uplakanu bebu. Policija je odmah reagovala i...

Još vijesti za vas