Utorak, 5 prosinca, 2023

Dodik: Rusija ima pravo da kaže da ne želi BiH u NATO

Preporučeno

“Intervencionizam stranaca u izborima neprihvatljiv, šta imaju ambasade s tim da li je Savjet ministara donio odluku ili nije, ko su oni da se referiraju na to da li je to ispravno ili nije, gdje ima zemlja na svijetu gdje ambasador može tako da se ponaša, nigdje”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ponovo se danas osvrnuo na jučerašnja dešavanja – odluke Ustavnog suda BiH, te posjetu ministrice vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je jučer odluku da ukida pojedine odredbe akata iz prenosa nadležnosti sa BiH na entitet RS koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Upravo se čita:  Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

Lider SNSD-a danas poručuje – ‘ništa nije poništeno’.

“Ustavni sud BiH je inkvizicija, to je sprdačina po pitanju prava. Oni nisu jučer ništa poništili, to je politička odluka. To je ponovo okršaj sa RS. I jučer sam ministrici Liz Truss rekao da našu volju oko toga neće moći skršiti”, naveo je danas Dodik.

Ponavlja da će izbora biti, da će se sredstva osigurati, bez upliva stranaca.

“Intervencionizam stranaca u izborima neprihvatljiv, šta imaju ambasade s tim da li je Savjet ministara donio odluku ili nije, ko su oni da se referiraju na to da li je to ispravno ili nije, gdje ima zemlja na svijetu gdje ambasador može tako da se ponaša, nigdje”, govori Dodik.

Upravo se čita:  Brza uspostava Vijeća ministara i nije neka sreća: Helez može biti smijenjen, ali ne i Staša Košarac

Jučer mu je, kako kaže, misnistrica Truss rekla da su došli da u BiH ostanu dugo, pa se pita ko ih je zvao.

Truss je, nastavlja on, ljutito napustila sastanak s njim jer nije čula ono što je željela, nakon što joj je “saopštio da je BiH propala država”.

NATO put BiH: “Tema koja ne postoji”

Upravo se čita:  Premijerka HNK: Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti BiH

Navodi kako Rusija ima puno pravo da izražava stav po pitanju dešavanja u BiH.

“Ako neko u Briselu kaže da želi BiH u NATO-u, onda Rusija ima pravo da kaže da ne želi. Nećemo u NATO, ta tema ne postoji. Jedini dokument gdje se NATO u BiH spominje iz 2005./06. kada je dat mandat godinu da izvrše transfer u Altheu, a oni bi da to traje 300 vjekova”, izjavio je Dodik.

Navodi kako u RS stabilna ruka čuva mir i stabilnost, dok to, kaže, u FBiH nije slučaj.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo