Nedjelja, 2 travnja, 2023

Dodik: Rusija svijetom širi mir i stabilnost

Nemojte propustiti

Po njegovim riječima Republika Srpska duguje “vječitu zahvalnost” nekadašnjem ambasadoru Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu, jer je on svojim glasom spriječio da se u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije izglasa rezolucija o osudi genocida u Srebrenici

Milorad Dodik ponovo je hvalio Rusiju, a posebno njenu diplomatiju tvrdeći kako ona svijetom širi mir i stabilnost. Iz Dodikovog su ureda medijima dostavili izjavu u povodu 10. februara, koji Rusija obilježava kao dan svoje diplomatije, a predsjednik bh. entiteta Republika Srpska to je iskoristio kako bi još jednom nekritički veličao sve što Moskva radi. Baš danas Rusija je lansirala novi brutalni raketni napad na civilne ciljeve širom Ukrajina.

Ocijenio je kako današnji diplomati Rusije, zemlje koja je započela agresivni rat protiv Ukrajine, nastavljaju tradiciju svojih prethodnika “radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne budućnosti čovječanstva i poštujući temeljna načela međunarodnog prava i uloge Ujedinjenih naroda”.

Dodik tvrdi kako je tako bilo i u slučaju BiH, odnosno kako je Moskva dosljedno zagovarala poštivanje Daytonskog sporazuma. Po njegovim riječima Republika Srpska duguje “vječitu zahvalnost” nekadašnjem ambasadoru Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu, jer je on svojim glasom spriječio da se u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije izglasa rezolucija o osudi genocida u Srebrenici što su ga u julu 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Rezoluciju je u povodu 25. godišnjice tog zločina predložila Velika Britanija, a Rusija je uložila veto.

“Veliki svjetski diplomata (Čurkin) pokazao je tada svoje pravdoljublje, nesalomljivost i hrabrost”, kaže sada Dodik, na čiji je poticaj u Istočnom Sarajevu zbog glasanja u Vijeću sigurnosti postavljena spomen-ploča na kojoj piše “Hvala za rusko ‘ne’”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo