Dodik samo nekoliko sati nakon dogovora oko formiranja vlasti: Podijeliti BiH na tri nezavisna entiteta | | Bh-index

Dodik samo nekoliko sati nakon dogovora oko formiranja vlasti: Podijeliti BiH na tri nezavisna entiteta

Politika    Datum: 06.08.2019.    
Autor: Redakcija

Milorad Dodik, Foto: ScreenshotČlan Predsjedništva BiH Milorad Dodik samo nekoliko sati nakon potipisavanja sporazuma oko formiranja vlasti u BiH naveo je da Republika Srpska namjerava da ide svojim putem, “pošto se pokazalo da je BiH sistemska greška, čiji su zatočenici svi narodi koji u njoj žive”.

Dodik kaže da bi iznad svega volio da Republika Srpska bude samostalna i da misli da to ne treba kriti, kao i da je to politički cilj većine stanovništva u Srpskoj.

– U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja Republike Srpske. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko ko nas neće htio da budemo tu? – pita Dodik.

Dodik smatra da je rješenje da se BiH podijeli na tri nezavisna entiteta koji bi sarađivali kao suvereni državni faktori jedni sa drugim i potpisali automatski dogovor o slobodi prolaza ljudi, slobodi trgovine i nekim drugim stvarima.

Prema njegovim riječima, svako bi se okrenuo sebi, a što se tiče međunarodnog predstavljanja, Republika Srpska bi se okrenula Srbiji, Hrvati u BiH, vjerovatno, Hrvatskoj, a Bošnjaci – Turskoj.

– Nama ne treba ni stolica u UN u ovom trenutku, već neka vrsta međunarodne pažnje – dodao je on.

Dodik smatra da ova podjela ne može dovesti do rata i da ga neće biti ako ga ne inicira međunarodna zajednica.

– U svakom slučaju, sve što bi muslimani preduzeli protiv Srpske, bilo bi nelegitimno. Oružane snage BiH ne mogu da djeluju bez odluke Predsjedništva, ali se nikada neće desiti da srpski član glasa za to – naveo je Dodik.

On je podsjetio da Ustav BiH kaže da bezbjednosne jedinice jednog entiteta ne mogu da pređu na prostor drugog bez njegove saglasnosti.

– Htjeli su da nam ubace federalni MUP na teritoriju Republike Srpske, navodno, da kontroliše migrante, pa smo mi to odbili. U ekstremnoj situaciji kada bi neko naredio da policija Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku, to bi bila agresija i kršenje Ustava i Dejtona. Isto važi i za eventualno reagovanje NATO, ali mislim da je to nerealno, jer je prošlo vrijeme unilateralnih akcija – naveo je on.

Međutim, kaže Dodik, uticaj međunarodne zajednice je smanjen i sve stvari su svedene na međusobni dogovor, a njega nema, zbog čega se BiH pokazuje kao sistemska greška i svi su zatočenici takve neuspješne BiH, prenosi RTRS.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.error: