Utorak, 3 kolovoza, 2021

Dodik: SDA želi Republiku Srpsku razbiti na regije

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da se rezolucijom koju je usvojio Kongres SDA, a koja predviđa formiranje Republike BiH u organizaciji sa pet regija i “kamuflažom o srednjem nivou vlasti”, duboko zadire u status Srpske s ciljem njenog razbijanja u nekoliko regija.

Dodik je naglasio da je SDA to pokušavala i ranije kroz razne priče i razne agencije, što je u nekoliko navrata odbijeno još 2006. i 2007. godine, prenosi Oslobođenje.

“Naš pristup ostaje isti. Ako govorim kao stranački lider ostaje onako kako smo rekli na Saboru SNSD-a, a kao predsjednik Republike Srpske – ostajemo privrženi Dejtonskom mirovnom sporazumu čije ugrožavanje nećemo tolerisati, a pitaćemo i narod šta o tome misli”, rekao je Dodik, koji je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

On je naglasio da određene strukture danas ne vide opasnost u tome za šta se založila SDA, te da “u segmentima, korak po korak, pružaju mogućnost da se desi reorganizacija i nova organizacija BiH”.

Dodik je rekao da se sjeća neprimjerenih reakcija na rezoluciju koju je SNSD usvojio na Saboru i dodao da ga zanima na koji način će biti komentarisana priča o reorganizaciji BiH.

“Vidjećemo da li će biti reakcija. Ako ih ne bude – reagovaću ja, i upozoriću ih na njihovo ponašanje koje je antidejtonsko i koje ne ide ka tome da se u BiH uvažavaju svi na ravnopravan način, nego žele da naprave eksperiment od kojeg nisu nikada odustali”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je priča SDA o reorganizaciji BiH i razgradnji Srpske dobro poznata, ali da, kad se o tome priča u Srpskoj, to tumači kao širenje straha i netačnih informacija.

Tužba za genocid

Komentarišući najavu SDA o ponovnoj tužbi protiv Srbije za navodni genocid, Dodik je rako da to nije moguće uraditi dok zajedničke institucije, prije svih Predsjedništvo BiH ne donese takvu odluku.

“Vjerujem da nikada nijedan srpski član Predsjedništva ne bi mogao prihvatiti da se to uradi na način kako to oni predlažu”, rekao je predsjednik Republike Srpske, ističući da Srbija ne može da bude odgovorna i nije odgovorna.

On je naglasio da takve najave samo govore o navodnim zalaganjima SDA da se rehabilituju i uspostave dobri odnosi Srbije sa BiH, te priči Bakira Izetbegović o razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koju sada demantuje.

“Ustvari, njima je bitno samo da se Srbi oklevetaju i zajedno sa RS-om i Srbijom dovode u poziciju stalne negativne pažnje međunarodnog faktora”, ocijenio je Dodik.

Na Kongresu SDA, koji je održan juče u Sarajevu, naglašeno je da će se ova stranka zalagati za novi ustav BiH koji bi definisao Republiku BiH, sa tri nivoa vlasti od čega bi regionalni nivo činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalni nivo opštine i gradove.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo