Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Dodik se pogubio nakon sankcija: U istoj izjavi nazvao Ameriku i oronulom i moćnom silom

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je ocijenio da Amerikanci sankcijama apsolutno ništa ne postižu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da su sankcije koje su SAD uvele njemu i banjalučkoj Alternativnoj televiziji čista egzekucija jedne povrijeđene i oronule velesile koja siledžijskim metodama pokušava da ostvari svoje interese na nekom drugom prostoru.

On smatra da se nije desilo ništa neočekivano, jer Amerika, kako kaže, već duže vrijeme bilduje mišiće po ovom pitanju.

– Ono što ja primjećujem jeste da tu vijest prvo saopštavaju muslimani, pa tek onda Amerikanci, što govori da su oni zajedno u tome da Republiku Srpsku i nas koji je predstavljamo na taj način tretiraju – rekao Dodik za TV “Pink”.

Njemu, kako je objasnio, djeluje da se na ovaj način ne postiže ništa i da je nemoguće na taj način riješiti nijedno pitanje.

Podsjetivši da su zvaničnici i predstavnici Republike Srpske tražili dogovor i razgovor sa muslimanima, koji su to odbili, Dodik je ocijenio da to govori da Amerikanci stoje iza priče o nametanju rješenja.

– Što se mene tiče, ništa se tu ne mijenja. Ranije su govorili da je to zbog Dejtonskog sporazuma, a sada zbog neke navodne korupcije, koju niko ne dokazuje. Niti sam ja tražio da idem u Ameriku, pa mi oni to zabranjuju, niti tamo imam imovinu i račune – rekao je Dodik.

On je ocijenio da Amerikanci sankcijama apsolutno ništa ne postižu.

– Ovo je potvrda da mi i dalje treba da idemo svojim putem. Ali, ako je to njihova reakcija, onda te reakcije i nema. Јa sam uvijek bio spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku – naglasio je Dodik.

Na opasku da je na crnu listu SAD stavljen uz obrazloženje da potkopava stabilnost RS, kao i zbog korupcije i ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je uzvratio porukom da su svjetski prvaci u korupciji Amerikanci.

– Ali, to što oni tako pokušavaju da kvalifikuju ljude, za to nema nijednog dokaza. Protiv mene se ne vodi nikakav postupak, a svi koje su ranije vodili u pokušaju da nešto dokažu nisu završeni optužbama, ni osuđivanjem – podsjetio je Dodik.

On smatra da su sankcije pitanje “neke arogancije više nemoći nego moći jedne već oronule velesile”.

Na pitanje da li smatra da su ovo sankcije protiv cijelog srpskog naroda, Dodik je odgovorio da on nije ni cio srpski narod, niti je Republika Srpska.

– Јa sam izabran da štitim Republiku Srpsku i njen ustavni poredak, i to onako kako je Ustavom BiH predviđeno. To je moja politika. Amerikancima je to malo, jer oni žele da mi razgrađujemo i da to činimo na štetu Srpske, a da oni nama na to aplaudiraju – objasnio je Dodik.

On je rekao da mu je drago što mu ne aplaudiraju, kao što mu je drago i zbog toga što će, kako je istakao, sa svojim saborcima potvrditi ispravnost politike koju vode.

– Mi nastavljamo istim putem, još više uvjereni da treba da štitimo Republiku Srpsku. Ta arogantna sila koja je moćna i koja se zove Amerika nije u pravu i mislim da je ovo što rade samo bildovanje mišića i da je to neka njihova unutrašnja igra za Kongres i Senat – naveo je srpski član predsjedništva BiH.

Prema njegovoj ocjeni, stavljanje banjalučke Alternativne televizije na crnu listu pokazuje da su Amerikanci spremni da pogaze sve svoje priče o pravima i slobodi govora i da proganjaju Džulijana Asanža, Edvarda Snoudena i sve što nije u njihovom interesu.

– Ne vidim razlog zašto je to urađeno prema ATV-u i drugim pojedincima, ali vidjećemo sve to. Uradili su ovo na dan kada nam dolazi Božić, a na ovaj dan je Naser Orić napao Kravicu i pobio više od stotinu naših ljudi – ukazao je Dodik.

On je uvjeren da Amerikanci dobro znaju za sve te dane, a posebno njihov specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

– I ne mogu da vjerujem da su izabrali tako nešto. Mogli su da izaberu neki dan kasnije, ali se suštinski ništa ne bio mijenjalo – kaže Dodik.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo