Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

“Dodik stao na stranu agresora. Biće zavrtanja ruke Srbiji, onda i BiH”

Autor:Nova.rs

Preporučeno

“Ovakav potez, sasvim sigurno će dosta koštati Republiku Srpsku, ali i unazaditi BiH na putu evrointregracija, ocjenjuju sagovornici „Nove“.

U trenutku kada se cio svijet jasno i nedvosmisleno distancira od Rusije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otišao je u Sankt Peterburg na Međunarodni ekonomski forum kako bi se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i predsjednikom ove zemlje Vladimirom Putinom. Ovakav potez, sasvim sigurno će dosta koštati Republiku Srpsku, ali i unazaditi BiH na putu evrointregracija, ocjenjuju sagovornici „Nove“.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF), koji počeo 15. juna i trajaće do 18. juna, okuplja predstavnike 70 zemalja, kao i 2.000 učesnika i 1.000 direktora kompanija. Međutim, iz EU, ali i većeg dijela Evrope nije došao niko, jer su Rusiji uvedene sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Jedan od rijetkih evropskih gostiju, ako ne i jedini, je Milorad Dodik, piše Nova.rs.

Topić: “Stalno naglašava da je za neutralnu poziciju, ali je bez zadrške izabrao stranu”
Dodikov odlazak u Rusiju je direktno guranje prsta u oko međunarodnoj zajednici, smatra novinarka i politička analitičarka Tanja Topić.

“Dodik je vrlo jasno i glasno rekao evropskim zvaničnicima da se ne odriče ‘prijatelja Putina i Rusije‘. Njegova poruka je u osnovi protivrječna. Stalno naglašava kako je za neutralnu poziciju BIH i pri tome je bez zadrške izabrao stranu. Ta strana nikako ne znači neutralnost. Evropski zvaničnici u ovom trenutku zadovoljni su odustajanjem Dodika od ideje da povrati prenesene nadležnosti, kojima je želio da razmontira BiH”, rekla je Topić.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Ipak, ovakav postupak Dodika ne iznenađuje, s obzirom na to da je i prilikom posljednjeg odlaska u Brisel odbio da potpiše zajedničku deklaraciju o posvećenosti evropskoj budućnosti BiH, zato što je u njemu stajalo kako potpisnici osuđuju – rusku agresiju na Ukrajinu. Topić smatra da Dodik ovako postupa sa jasnim ciljem, da bi dobio podršku proruskog stanovništva.

“On je i prilikom odlaska u Brisel naglašavao da mu je stalo do brisanja kvalifikacije da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Potom se hvalio kako je to zahvaljujući njemu postalo fusnota. Vrijeđanje i omalovažavanje političkih neistomišljenika, psovke, udaranje šakom od sto su dobro znani maniri političkog ponašanja i balkanskog političkog mačizma koji u dijelu javnosti izazivaju zgražavanje, a u dijelu zdušnu podršku. Bojim se da je prevagnuo ovaj potonji broj”, smatra Topić.

Bursać: Cilj da se skrene sa EU puta BiH

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Dodikove prijetnje imaće posljedice za njega i sve građane BiH

Ipak, Dragan Bursać, profesor filozofije i kolumnista, smatra da ovakvo ponašanje neće proći nekažnjeno.

“Dodik je ruski čovjek na Balkanu, i trudi se da bude Putinov čovjek broj jedan na Balkanu. To je vrlo jasno, on to radi u Parlamentu BiH, svakom svojom izjavom i to kao što vidimo prolazi nekažnjeno. Jasno i glasno se stavio na stranu agresora, EU to vidi. Vjerovatno će biti neke reakcije, prvo zavrtanje ruke Srbiji, onda Republici Srpskoj i na kraju BiH. Mislim da je to i cilj Dodiku, pogotovo da Bosnu skrene sa evropskog puta, na kraju krajeva, on je čovjek koji se i protivi ulasku u NATO pakt i u EU”, kaže profesor za list “Nova”.

Bursać napominje i da je Dodik kao izgovor za odlazak u Rusiju iskoristio ekonomski forum, na koji će otići potpuno nepripremljen, bez ikakvog plana.

“Dodik nema ni agendu, nema on šta da priča sa ruskim predsjednikom o ekonomiji. On neće dobiti ništa, a Putin ima bar neku verifikaciju, doći će mu neko sa evropskog kontinenta. Mada, sem toga Dodik nema šta da pruži Putinu. Eventualno, obavještajne podatke i obećanje da će nastaviti da se ponaša proruski, čime će nastaviti da zagorčava život stanovnicima BiH”, kaže Bursać.

Upravo se čita:  Milorad Dodik traži da mu se sudi u Banjaluci

Sa druge strane Tanja Topić, smatra da će Dodik za sebe ipak obezbijediti određenu korist. To je, kako novinarka smatra, i razlog što Dodik blokira pristupanje BiH međunarodnim tijelima i savezima.

“Blokiranje NATO je isključivo po ruskom diktatu i nakon što su ljudi iz Dodikovog SNSD koji bili potpisnici dokumenata za pristupanje NATO -u, odustali su od toga oštro se protiveći pristupanju ovoj organizaciji. Zauzvrat Dodik je dobio podršku Rusije u Vijeću sigurnosti kako za rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, u novije vrijeme i vezano za obesmišljavanje i nepriznavanje Visokog predstavnika za BiH. Članovi SNSD su podržali ruskog ambasadora u prijetnjama da bi BiH mogla da doživi ukrajinski scenario ukoliko BiH postane članica NATO-a. Kad je riječ o Evropskoj uniji vodeći političari u BiH obmanjuju i domaću javnost, ali i evropske zvaničnike, oni ne žele da grade pravnu državu, žive evropske vrijednosti koje niti razumiju i koje su im strane. Njihova priroda je autoritarna, oni ne mogu kao generatori korupcije da se uhvate u koštac sa tom pošasti društva”, smatra Topić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prijelazu kod Doboja

Željeznice RS-a objavile su danas snimak nesreće kada je putnički voz udario u automobil, koji nije poštovao znakove i...

Možda vas zanima i ovo