Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Dodik tvrdi: Nezavisnost Kosova bi potegla pitanje nezavisnosti RS; Odgovorio mu Željko Komšić

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kratko je prokomentarisao današnju izjavu svog kolege Milorada Dodika.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da poruke koje je neposredno pred ulazak u Bijelu kuću uputio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su poruke koje bi trebalo pažljivo i dobro čitati a iz kojih jasno proizilazi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države, već i u cijelom regionu, javlja Srna.

– Normalno je da će i u razgovorima u Bijeloj kući učiniti sve da zaštiti prvenstveno srpski narod na Kosovu, ali sam siguran da neće učiniti ništa što bi nanijelo štetu bilo kom drugom narodu. U tim naporima da se očuva mir i bezbjednost svih na Kosmetu, da se očuva terotorijalni integritet Srbije i da Srbi i Albanci otvore novo poglavlje u odnosima, mi mu pružamo bezrezervnu podršku, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosovu, mogu samo da kompikuju već ionako složenu situaciju.

– Ne želimo da vjerujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne vjerujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijelog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovdje. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao građanski rat u BiH, rekao je Dodik.

Željko Komšić je za Oslobođenje kratko prokomentarisao današnju izjavu Milorada Dodika.

– Neće biti nikakve promjene statusa Bosne i Hercegovine, niti njenih entiteta, neovisno od pregovora između Beograda i Prištine. Dodik se nameće kao remetilački faktor, kaže Komšić.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo