Utorak, 15 lipnja, 2021

Dodik u Beogradu nije dobio podršku koju je očekivao: Vučić kazao da će razgovarati i sa novim visokim predstavnikom

Nemojte propustiti

Ured visokog predstavnika je treba zatvoriti i to je trebalo uraditi još 2005. godine, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Tada su doneseni nekakvi uslovi “5+2”, koji su takvi da osiguravaju da OHR nikada ne bude zatvoren, kazao je Dodik.

On je ovo izjavio nakon sastanka kojeg su sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu održali predstavnici svih stranaka koje učestvuju u radu Narodne skupštine RS. Povod za ovaj sastanak je imenovanje novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prema Dodikovim riječima, RS ne želi konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom.

– Mi nismo antidejtnoska strana, mi nismo antiustavna strana. Mi samo želimo poštivanje međunarodnog prava, kao i Ustava BiH, istakao je Dodik.

Međutim, izostala je bezrezervna Vučićeva podrška Dodikovim zahtjevima. NAime, Vučić je istakao da bi trebalo da i Schmidt ovobude imenovanje bude potvrđeno odgovarajućom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, kao što je to bilo u slučaju svih njegovih prethodnika. Međutim, nijednom rječju nije rekao da će, čak i ako ne bude tako, opstruirati rad visokog predstavnika.

– Zamolili smo ljude iz RS-a da shvate šta je to real-politika. Mi ćemo se morati sastajati i razgovarati i sa novim visokim predstavnikom nakon što bude imenovan. Međutim, ono na što nećemo priznati jeste upotreba bonskih ovlaštenja bez saglasnosti svih, uključujući i RS, kazao je Vučić, ističući kako će Srbija uvijek biti uz RS, ali i da će uvijek poštovati integritet BiH i RS.

Posebno je istakao da će Srbija ubuduće tražiti da se provodi dio Aneksa 10, koji do sada nije poštovan.

– Mi ćemo tražiti da nam visoki predstavnik, ko god da bude, dostavlja redovne izvještaje o stanju u BiH. Prema Aneksu 10, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, imamo pravo na to i tražićemo da se to ubuduće poštuje, napomenuo je Vučić.

Ipak, veći dio svog obraćanja posvetio je odnosima Srbije sa Kosovoma, kao i ekonomskim projektima u RS-u, poput izgradnje aerodroma u Trebinju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo