Utorak, 18 svibnja, 2021

Dodik u ratu zaradio milione uvozeći naftu iz Bugarske

Nemojte propustiti

Iako je tokom svoje političke karijere Milorad Dodik često isticao svoj ratni angažman i doprinos u stvaranju Republike Srpske, Federalna televizija je došla do ugovora, potpisanih 1994. godine, prema kojima je Dodik na uvozu nafte zaradio milione. I to prodajući je po znatno višoj cijeni, između ostalog, baš u Republici Srpskoj, za koju tvrdi da ju je stvarao.

Firma Vrbas, registrirana u Temišvaru, u Rumuniji, koju je zastupao Milorad Dodik, 1994. godine kupila je 12.000 tona D2 dizela od bugarske firme Signus, što potvrđuje i ugovor do kojeg je došla Federalna televizija.

“Prodavac i kupac sporazumno utvrđuju da će ukupna količina biti dostavljena na dogovoreni način i mjesto, kako slijedi: Za dizel D2 ukupne količine 12.000 tona ukupne ugovorene vrijednosti od 4.800.000 američkih dolara”, stoji, među ostalim, u ugovoru.

Foto: Federalna televizija
Foto: Federalna televizija

Prema ovom ugovoru, Dodikova firma gorivo je nabavila za 400 dolara po toni. Kad je stigla na ove prostore, cijena uvezene nafte bila je četiri njemačke marke po litri. Tako je, samo po ovom ugovoru, na građanima tadašnje Republike Srpske, koja je bila u ratu, Dodik zaradio milione. Tačnu zaradu teško je izračunati, jer je nafta prodavana i u Saveznoj republici Jugoslaviji, gdje je cijena bila nešto niža nego u Republici Srpskoj i Srpskoj krajini. Zanimljivo je da je Dodik bankarsku garanciju za ovaj posao osigurao kod Komercijalne banke iz Beograda, na čijem je čelu bio Ljubomir Mihajlović zvani Ljubo Šiptar, koji je važio kao Miloševićev čovjek za finansije.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo