Subota, 23 siječnja, 2021

Dodik: “Ukoliko se ide na rušenje Republike Srpske, Republika Srpska nema namjeru da ostane u BiH”

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a bilo je govora i o pravosuđu, a konstatovano je da pravosudni sistem BiH se ne zasniva na Ustavu te da je SNSD spreman da učestvuje u reformi pravosuđa.

Izvršni komitet SNSD-a podržao je budžet i ekonomsku politiku Vlade RS i zadužiće svoje poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da podrže te dokumente.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sjednice Izvršnog komiteta rekao je da je bitno da se očuva makroekonomski okvir i da Republika Srpska u narednim godinama sanira štete prouzrokovane pandemijom.

“Mislimo da će biti veoma teško ali smo odlučni da politku plata ne dovodimo u pitanje”, rekao je Dodik dodajući da će se od januara ići na povećanje penzija.

Takođe, naglasio je da je prijedlog budžeta realan i objektivan te da nije bilo lako doći do jednog takvog dokumenta.

“Nivo povrata dugova će porasti oko 150 miliona KM u odnosu na ovu godinu i zato je bitno da budžet bude uravnotežen i stabilan”, rekao je Dodik naglašavajući da će se u idućoj godini znatno manje novca trošiti na putovanja.

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Dodik je rekao da će investicije u narednoj godini biti oko 20 odsto BDP-a ili oko dvije milijrade KM, a to obuhvata sve investicije i države i privatnog sektora od izgradnje hidroelektrana na Drini, preko aerodroma u Trebinju i autoputeva.

“Smatramo da ono što MMF nudi treba odbaciti i ne treba prihvatiti. MMF zloupotrebljava posljedice pandemije i pokušava nametnuti političke aranžmane”, rekao je Dodik ističući da ne treba prihvatiti nijedan zahtjev koji je na štetu RS i podrazumijeva prenos nadležnosti.

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a bilo je govora i o pravosuđu, a konstatovano je da pravosudni sistem BiH se ne zasniva na Ustavu te da je SNSD spreman da učestvuje u reformi pravosuđa.

“SNSD neće prihvatiti i odbacuje anti Tegeltijin zakon. Neuspjeh pravosuđa je neuspjeh međunarodne zajednice i njihovog mešetarenjem”, rekao je Dodik.

SNSD će tražiti da NSRS uputi zahtjev Visokom predstavniku BiH i traži izvještaj o radu visokog predstavnika, a takav zahtjev biće upućen i Srbiji da i ona traži jedan takav izvještaj jer je to obaveza visokog predstavnika.

“Odbacujemo mogućnost bilo kakvog intervencionizma i atmosferu koja se želi napraviti da se interveniše”, rekao je Dodik ističući da sva rješenja moraju da budu dio dijaloga sva tri naroda i dva entieta u BiH.

On je još jednom ponovio da “ukoliko se ide na rušenje Republike Srpske, Republika Srpska nema namjeru da ostane u BiH”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nele Karajlić životu u gradu zamijenio planinom, ima vinograd i pravi džem: Svaki dan radim na njivi da zaslužim pivo

Pored toga Nele ima i vinograd koji je nedavno zasadio, a ne krije da svaki slobodan trenutak koristi za...

Možda vas zanima i ovo