Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Dodik: Volio bih da u Srbiji ne postoji termin visoki predstavnik u BiH

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ne postoji raskol između njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Dodao je da bi volio da u Srbiji ne postoji termin visoki predstavnik u BiH.

“Јa ga ne zovem visokim predstavnikom, veći je problem što po Sarajevu ‘muslimani’ viču “/Aleksandar/Vučić priznao, Dodik nije”, ali to nije promijenilo moj stav. Dakle, mi ne želimo da ugrozimo Srbiju i potpuno sam uvjeren da ni Vučić ne želi da ugrozi Republiku Srpsku, a da li ima nekih malih pozicioniranja za konkretnu temu, to je moguće”, rekao je Dodik za ruski medij Sputnjik.

Dodik kaže da svi treba da shvate da postoji manipulacija međunarodne zajednice i da Kristijan Šmit kao visoki predstavnik “ne postoji”, kao ni bonska ovlaštenja.On je istakao da je sve to vještački postavljeno kako bi se upravljalo BiH.

“Uz, naravno, presiju iz Brisela da se on /Šmit/ podrži. Mi to ne možemo da uradimo. On za nas nije visoki predstavnik i sve odluke koje bi eventualno donio ništa ne važe”, rekao je Dodik.

On je naveo da je to objasnio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Naravno da on to razumije ali isto tako i ja razumijem poziciju Srbije koja ima značajan broj investitora iz Njemačke. I jeste to, ovako pojavno gledano, moglo bi da neki razumiju da je to neki raskol između nas, u suštini nije, to ne nanosi neku vrstu štete”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ima potpuno različitu poziciju od one koju ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji pokušava da vodi neutralnu politiku u odnosima Rusije i Zapada.

“Mogu da razumijem taj izbalansirani odnos i potrebu da se očuva stabilnost, razvoj Srbije i ostalo i da je to nemoguće uraditi bez saradnje sa svima. Meni su ovi sa Zapada zatvorili mogućnost da sarađujem – zatvorili su finansijska tržišta, u političkom smislu vrše pritiske, to je odmazda što oni radi prema Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Također je dodao da će ići u Moskvu 9. maja ako dobije poziv.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loše vijesti iz Brisela za Srbiju – Vučić saziva sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Iz Brisela za Srbiju stigle loše vijesti, prenose mediji. Naime, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc predaće...

Možda vas zanima i ovo