Subota, 18 rujna, 2021

Dodik: Volja naroda se ne može poništiti administrativnom mjerom

Nemojte propustiti

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da su samo naivni mogli da vjeruju da se volja jednog naroda, “kroz historijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS”, može poništiti jednom administrativnom mjerom.

Komentirajući današnji sastanak u Banjoj Luci predstavnika bošnjačkih političkih partija na kojem će, kako je najavljeno, biti ukazano na odluku Ustavnog suda BiH o proslavi 9. januara kao dana RS, Dodik je istakao da je “Ustavni sud politički na kojem se odluke donose preglasavanjem”.

– Tri stranca i dva Bošnjaka, koji su na strani političke zloupotrebe Ustavnog suda, preglasavanjem su degradirali snagu tog suda, ali RS je svojim zakonom i provedenim referendumom jasno precizirala i pokazala šta je volja ovog naroda – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Naglasio je da, bez obzira na političke razlike između partija sa sjedištem u RS ili predstavnika tih partija kao nosilaca vlasti, niko nije izostao na polaganju vijenaca poginulim borcima povodom neustavnog dana RS.

– To govori o okupljanju oko ideje koja se zove RS i to neće prestati – poručio je Dodik.

Ističe da su ove godine na proslavu tzv. dana RS pozvani i ambasadori, od kojih će neki doći, a neki ne, ali od kojih su se “neki drznuli da pišu šta vlast u RS treba da radi”.

– Jedna od ambasadorica, koja nije Amerikanka, napisala je kako mi treba da odustanemo od 9. januara. To je isto kao kad bih je napisao da u njenoj zemlji treba da odustanu od dana republike – naveo je Dodik.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić zakazao je za danas u Banjoj Luci sastanak s poslanicima Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda, na kojem će zauzeti stav o proslavi neustavnog dana RS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo