Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Dodik: Želio sam se povući iz Predsjedništva BiH, u RS-u čekamo momenat

Nemojte propustiti

Dodik je za Glas Srpske komentarisao i druge teme od mandata u Predsjedništvu, o sastancima s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Pelješkom mostu, odlukama visokog predstavnika u BiH…

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za “Glas Srpske” govorio je o mnogim temama. Između ostalog, kazao je da se želio povući iz Predsjedništva BiH.

Rekao je i kako bi on prihvatio to da stranke iz manjeg bh. entiteta ne izađu na Opće izbore i da se organizuju samo na prostoru RS, ali pod uslovom da postoji dogovor svih stranaka.

“Ali ako bismo se mi povukli, onda bi na izbore izašli ovi koji hoće, a to je opozicija, i njih bi stranci verifikovali. Tako da smo mi primorani da učestvujemo u toj priči. Nastavit ćemo pravnu borbu, ali i u takvim okolnostima ćemo pobijediti. Imamo istraživanja koja nisu naša, došla su sa strane, koja govore o određenim rezultatima, optimistična su, ali treba još mnogo da radimo. SNSD je blizu apsolutne podrške za sastav parlamenta, Željka Cvijanović i ja ne bi trebalo da imamo problema u pojedinačnim kandidaturama, ali treba da se radi, i mi radimo. Mi smo sve svoje turbine upalili i krenuli. Nije nama problem da ispoštujemo to što je nametnuto iako oni prijete da bi, navodno, Milorad Dodik, ako bi koristio auto Predsjedništva i otišao na miting, bio skinut sa liste. Milorad Dodik u Predsjedništvu se vozi kolima koja je kupila stranka, imamo saobraćajnu dozvolu na SNSD. Nisam htio da tamo u Sarajevu kupujem auto. Za mog mandata nije kupljeno vozilo u Predsjedništvu. Dakle, ja ću stranačkim automobilom ići u kampanju”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Upitan da li su bile tačne špekulacije o tome da će se tokom mandata povući iz Predsjedništva i prepustiti tu poziciju nekome iz reda poslanika u Parlamentu BiH, Dodik odgovara:

“Jeste. Razgovarali smo u okviru stranke o tome, ali nekad moram da prihvatim i stavove kolega. Oni su govorili da nije dobro vrijeme za to. Naši ljudi u institucijama BiH su pokazali kakva je BiH moguća, da je ne mogu praviti tako da je centralizuju. Sad zapadnjaci traže deblokadu. Čega deblokadu? Mi radimo u skladu sa Ustavom. Mi nećemo da ispunjavamo njihove želje. Najozbiljniji momenat kada smo razgovarali o mom povlačenju bio je u martu ove godine, ali smo nakon razgovora u stranci odustali”.

Govorio je i o “procjenama tajminga” za ono što je donijela Narodna skupština RS-a.

“Naučili smo i mi nešto o politici. Primjenjivo je ono što mi ovdje implementiramo. Imamo sada odluke o skidanju nekih naših zakona, ali nismo mi blesavi da, u uslovima sukoba u Ukrajini, kada je Zapad pobjesnio i obračunava se s Rusijom, a ovdje traži neke navodne saradnike Rusa, se mi podmećemo. Polako. U čemu je razlika da li će neke stvari biti sprovedene sada ili do kraja godine, ili iduće godine. Kapitalan politički dokument je donesen u decembru, kada je NSRS donijela odluku o odbacivanju neustavnih zakona i vraćanju nadležnosti. Svako zna da to ne može jednokratno. Mi radimo po tom dokumentu, mi imamo sve napisano, samo je stvar procjene tajminga kad ćemo to i sprovesti.”

Dodik je za Glas Srpske komentarisao i druge teme od mandata u Predsjedništvu, o sastancima s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Pelješkom mostu, odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kupovini helikoptera….

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo