Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Dodika pitali da li “sve ovo” radi kako bi prekrio vlastiti kriminal, evo šta je odgovorio

Nemojte propustiti

– Za BiH je bilo predviđeno da ima samo međunarodni politički suverenitet i u to niko ne zadire, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je večeras kako Republika Srpska želi ustavnu Bosnu i Hercegovinu, ali je naglasio kako one može biti stabilna samo ako se vrati “izvornom Dejtonu” i ako se poštuju konstitutivni narodi unutar nje.

Po ko zna koji put, Dodik je naglasio kako su sudije Ustavnog suda BiH i visoki predstavnici napravili nered u Bosni i Hercegovini, a međunoradna zajednica predvođena SAD-om i Europskom unijom su to podržale.

– Koncept koji je nametnut u BiH je antiustavan. On ne odgovara Dejtonskom sporazumu, pa čak ni duhu tog sporazuma. Suština Dejtonskog sporazuma je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja suvereno upravljaju unutrašnjim političkim procesima. Za BiH je bilo predviđeno da ima samo međunarodni politički suverenitet i u to niko ne zadire, rekao je Dodik.

Istakao je kako vojska, pravosuđe i indirektni porezi ne spadaju pod međunarodni suverentitet Bosne i Hercegovine.

– To je otpor prema laži koja je od strane EU u kontinutetu ovdje plasirana kao borba za vladavinu prava, a koja je u suštini bila vladavina neprava i koja je dozvolila da tri sudije stranca Ustavnog suda BiH krše Ustav. Takođe, podržala je visokog predstavnika Pedija Ešdauna da nametne Krivični zakon BiH, gdje piše da će onaj ko ne poštuje odluku Ustavnog suda krivično odgovarati. Dakle, sa umišljajem su to učinili prije 15 godina kako bi danas kažnjavali svakog ko kaže da rade protiv Ustava, jer u Ustavu nigdje ne piše da su šume i poljoprivredno zemljište vlasništvo BiH, kazao je on u intervjuu za RTRS.

Na pitanje da li sve ovo radi kako bi prekrio svoj vlastiti kriminal, lider SNSD-a je odgovorio:

– Da sam to htio otišao bih u Američku ambasadu, potpisao sve i bio bih najzaštićeniji, odgovorio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo