Subota, 21 svibnja, 2022

Dodikov kabinet u Predsjedništvu BiH se okomio na Džaferovića: On ne poznaje Ustav i podržava sankcije ovoj instituciji

Nemojte propustiti

Iz Dodikovog kabineta ističu da je posebno zabrinjavajući i neprihvatljiv dio Džaferovićeve izjave u kojoj kaže da je Milorad Dodik “prijetnja miru”.

Kabinet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika osuđuje i odbacuje navode člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa amandmanima Evropskog parlamenta, ističući da pozivanjem na uvođenje sankcija Dodiku, građanima i poslovnim subjektima iz Republike Srpske, on pokazuje političku nemoć, neznanje i neprijateljstvo prema RS i Srbima kao konstitutivnom narodu.

– Džaferović, čija je izborna baza Federacija BiH, konstantnom kampanjom napada Republiku Srpsku u želji da prikrije probleme koje ima FBiH, a tiču se odsustva demokratije usljed nemogućnosti da se izabere legitimna Vlada, sve lošijeg položaja hrvatskog konstitutivnog naroda, katastrofalnog položaja srpskih povratnika, te istražnih radnji u stranci iz koje dolazi i mnogo drugih nagomilanih problema u FBiH, naglasili su iz Kabineta Milorada Dodika.

Izjavljujući da inicijative Dodika krše Ustav BiH, dodaje se u saopštenju, Džaferović pokazuje elementarno nepoznavanje Ustava na osnovu kojeg se nalazi na funkciji.

– Da ga poznaje znao bi da su sve inicijative člana Predsjedništva BiH u skladu sa Ustavom BiH i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, a da bi Džaferoviću i njegovim saradnicima bilo jasnije navodimo da je riječ o Dejtonskom sporazumu, navode iz Kabineta.

Ukoliko bi se uzela u obzir mogućnost da Džaferović, ipak, poznaje Ustav, dodaje se u saopštenju, onda je jasno da je riječ o zloj namjeri u kojoj se ne biraju sredstva da se politički protivnici prikažu na najgori mogući način.

– On, koji se nominalno zalaže za BiH, trebao bi da zna da je u diplomatskoj praksi nezabilježeno da jedan član kolektivnog organa koji upravlja državom traži uvođenje sankcija drugom članu, koji je dio tog istoga organa. Džaferović faktički podržava sankcije Predsjedništvu BiH, istakli su oni.

U saopštenju se naglašava da je posebno zabrinjavajući i neprihvatljiv dio Džaferovićeve izjave u kojoj kaže da je Milorad Dodik “prijetnja miru”.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tornado poharao Njemačku: Desetine povrijeđenih, ima i poginulih, šteta ogromna

Iz policije su izvijestili da su dvojica francuska državljana u Ballenstedtu poginula nakon što je njihov paraglajder zahvatio snažan...

Možda vas zanima i ovo