Srijeda, 4 listopada, 2023

Dodikov kabinet u Predsjedništvu BiH se okomio na Džaferovića: On ne poznaje Ustav i podržava sankcije ovoj instituciji

Preporučeno

Iz Dodikovog kabineta ističu da je posebno zabrinjavajući i neprihvatljiv dio Džaferovićeve izjave u kojoj kaže da je Milorad Dodik “prijetnja miru”.

Kabinet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika osuđuje i odbacuje navode člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa amandmanima Evropskog parlamenta, ističući da pozivanjem na uvođenje sankcija Dodiku, građanima i poslovnim subjektima iz Republike Srpske, on pokazuje političku nemoć, neznanje i neprijateljstvo prema RS i Srbima kao konstitutivnom narodu.

– Džaferović, čija je izborna baza Federacija BiH, konstantnom kampanjom napada Republiku Srpsku u želji da prikrije probleme koje ima FBiH, a tiču se odsustva demokratije usljed nemogućnosti da se izabere legitimna Vlada, sve lošijeg položaja hrvatskog konstitutivnog naroda, katastrofalnog položaja srpskih povratnika, te istražnih radnji u stranci iz koje dolazi i mnogo drugih nagomilanih problema u FBiH, naglasili su iz Kabineta Milorada Dodika.

Upravo se čita:  I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Izjavljujući da inicijative Dodika krše Ustav BiH, dodaje se u saopštenju, Džaferović pokazuje elementarno nepoznavanje Ustava na osnovu kojeg se nalazi na funkciji.

– Da ga poznaje znao bi da su sve inicijative člana Predsjedništva BiH u skladu sa Ustavom BiH i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, a da bi Džaferoviću i njegovim saradnicima bilo jasnije navodimo da je riječ o Dejtonskom sporazumu, navode iz Kabineta.

Upravo se čita:  Delegacija Vlade FBiH s predstavnicima Svjetske banke

Ukoliko bi se uzela u obzir mogućnost da Džaferović, ipak, poznaje Ustav, dodaje se u saopštenju, onda je jasno da je riječ o zloj namjeri u kojoj se ne biraju sredstva da se politički protivnici prikažu na najgori mogući način.

– On, koji se nominalno zalaže za BiH, trebao bi da zna da je u diplomatskoj praksi nezabilježeno da jedan član kolektivnog organa koji upravlja državom traži uvođenje sankcija drugom članu, koji je dio tog istoga organa. Džaferović faktički podržava sankcije Predsjedništvu BiH, istakli su oni.

Upravo se čita:  Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

U saopštenju se naglašava da je posebno zabrinjavajući i neprihvatljiv dio Džaferovićeve izjave u kojoj kaže da je Milorad Dodik “prijetnja miru”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo