Subota, 23 siječnja, 2021

Dodikov lobista u SAD-u ne zna šta je gore za RS, ali je ipak odabrao: “Dolazak novog visokog predstavnika važniji od ulaska Bajdena u Bijelu kuću”

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

“Srbija i Republika Srpska će imati velike izazove da nastave da se snalaze sa pritiskom kom će biti izložene u vezi sa odnosima sa Rusijom, pogotovo u sektoru energetike, ali i zbog odnosa sa Kinom”, navodi Kesić.

Dodikov lobista u SAD-u, ili kako ga “Srna” naziva, politički analitičar iz Washingtona Obrad Kesić smatra da je “smjena visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka za region, Srbiju i Republiku Srpsku možda važnija od dolaska nove administracije u SAD”.

Kesić, koji je i šef Predstavništva RS-a u SAD-a, pojasnio je da je Nijemac Christian Schmidt, koji se spominje kao kandidat za mjesto visokog predstavnika, u javnosti poznat po tome što ima izvjesnu naklonost prema hrvatskim stavovima, pa se Bošnjaci plaše da će stati na stranu Hrvata. Pritom, dodao je, vjeruje se i da je izbor novog visokog predstavnika rezultat dogovora Njemačke i Rusije, prenosi Slobodna Bosna.

“U novonastaloj situaciji to je mnogo važnije nego dolazak nove administracije u Washingtonu zato što taj dolazak, ako je postignut dogovor između Nemačke i Rusije, predstavlja novi momenat što se tiče zapadnog Balkana, jer je bilo skoro nemoguće pomisliti da bi se Nijemci dogovarali sa Rusima o bilo kom značajnom potezu, a da se nisu konsultovali sa Amerikancima”, ocijenio je Kesić za “Sputnjik”.

Prema njegovom riječima, to govori o tome da će odnosi između Washingtona i Bruxellesa biti mnogo složeniji nego što se vjeruje, kao i da se ne može očekivati da će sa povratkom demokrata na vlast u Americi, “Albanci i Bošnjaci moći da uživaju blanko-ček da mogu da postavljaju maksimalističke nacionalne ciljeve, a da će imati podršku Washingtona”.

Kesić je istakao kako ne treba strahovati i da će doći “do naglih promjena ili do okolnosti koje će biti negativne za Srbe i Republiku Srpsku, već smatra da će najteži izazovi za region u narednoj godini biti ekonomski”.

Smatra da će se EU izvlačiti iz krize uz pomoć “njemačkog motora” i da već prve naznake i projekcije za sljedeću godinu daju nadu da će ta moćna privreda povući i evropsku privredu i ovaj region.

Kao još jedan izazov, Kesić je izdvojio sukob velikih sila koji će se odraziti i na region.

“Srbija i Republika Srpska će imati velike izazove da nastave da se snalaze sa pritiskom kom će biti izložene u vezi sa odnosima sa Rusijom, pogotovo u sektoru energetike, ali i zbog odnosa sa Kinom”, navodi Kesić.

On je dodao i da će Kinezi biti pod velikim pritiskom gdje god da se pojave, pogotovo u Evropi, da će biti viđeni kao neko ko ugrožava i američke i evropske interese.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nele Karajlić životu u gradu zamijenio planinom, ima vinograd i pravi džem: Svaki dan radim na njivi da zaslužim pivo

Pored toga Nele ima i vinograd koji je nedavno zasadio, a ne krije da svaki slobodan trenutak koristi za...

Možda vas zanima i ovo