Petak, 22 siječnja, 2021

Dodikov mentor svjesno širi paniku: “U BiH zbog Dejtona može da izbije veliki rat, koji bi se proširio na Srbiju i Hrvatsku, i ne samo to…”

Nemojte propustiti

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Članica CIK-a koju je Milorad Dodik vrijeđao zbog braka s Bošnjakom: “Neću pružati alibi aposlutno nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona”

Na samoj sjednici CIK-a, nekoliko sati prije Dodikovog ispada, Bjelica-Prutina je znala šta je očekuje pa je odlučila i...

Kecamnović smatra da bi se svaka rasprava o promjeni Dejtonskog sporazuma završila riječima “spasavaj ga da ne bude još gore”.

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da je politička atmosfera u BiH “gora nego uoči i neposredno nakon rata”, četvrt vijeka poslije “blagotvornog” protektorata visokog predstavnika.

Ovakve ideje su, istakao je Kecmanović, veoma opasne zbog toga što mogu izazvati nove političke, pa i oružane sukobe koji bi se neminovno prelili na Srbiju i Hrvatsku, onda i na čitav region, a možda i daleko šire, jer bi mnogi akteri u svijetu zauzeli svoju stranu u konfliktu u BiH.

– Volio bih da pretjerujem ako kažem da onaj ko dira u Dejtonski sporazum možda priželjkuje treći svjetski rat. Ne bi bilo prvi put da Sarajevo postane detonator takvog rata. U najmanju ruku, to je ozbiljan atak na mir i stabilnost u regionu, u šta se svi zaklinju – rekao je Kecmanović za “Sputnjik”.

On smatra da je Dejtonski sporazum sa aneksima realni maksimum koji se mogao postići u BiH.

– Neki novi i bolji sporazum, koji bi prihvatile sve tri strane, ne samo da nije ponuđen, nego niko nema ni ideju kako bi izgledao. Štaviše, ni onaj stari danas ne bi htjeli svi ponovo da potpišu – naveo je Kecmanović.

Kecamnović smatra da bi se svaka rasprava o promjeni Dejtonskog sporazuma završila riječima “spasavaj ga da ne bude još gore”.

Prema njegovim riječima, centar zapadne moći nije napravio unitarnu BiH ni kada je bio jedina supersila, a globalni odnos snaga se u međuvremenu znatno promijenio i aktivni političari, koji donose odluke, moraju da vode računa o novoj realnosti.

– Šta uopšte znači nametnuti? Upotrebu vojne sile ili političkih pritisaka?Sila bi izazvala kontrasilu, a to znači rat, bez obzira na odnos snaga – naveo je Kecamnović.

Dodao je kako ne ne vjeruje da bi Evropa bila spremna da podrži tako nešto u svome dvorištu, sa novim talasima izbjeglica i humanitarnom katastrofom, a i Rusija i Kina ne bi to posmatrale skrštenih ruku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Teški dani za Dodikov SNSD u Doboju: U ponovljenim izborima za gradonačelnika kompletna opozicija u RS-u će stati iza ovog čovjeka!?

Aktuelni gradonačelnik Boris Jerinić (SNSD) tvrdi da iza odluke CIK-a stoje politički lideri opozicije, ali samouvjereno poručuje da ipak...

Možda vas zanima i ovo