Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Dodikov savjetnik tvrdi: U BiH visoki predstavnik više ne postoji, nema ko da nametne zakon

Nemojte propustiti

– Ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno – kazao je Kovačević.

BiH nema visokog predstavnika, tako da nema ko da nametne ikakav zakon, prokomentarisao je za Sputnjik Radovan Kovačević, savjetnik za unutrašnju politiku člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijedlog visokog predstavnika u ostavci Valentina Inzka, koji je zatražio da BiH donese zakon koji kažnjava negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca.

Kovačević je istakao da je Inzko dao ostavku i da je ona prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, a da novi visoki predstavnik za BiH nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, u Savjetu bezbjednosti UN-a, koji je, kaže, jedini relevantan organ za izbor visokog predstavnika u BiH.

– To znači da u BiH visoki predstavnik više ne postoji. U tom smislu ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno, kazao je Kovačević.

Republika Srpska, ni na koji način, dodao je on, ne može više da prihvata i da toleriše kršenje Daytona.

– Mi duboko vjerujemo da je vrijeme nametanja bilo kakvih zakona ili rješenja u BiH prošlost, i da je pred njom budućnost u kojoj će izabrani politički predstavnici koji nose odgovornost od građana u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i da će u BiH postati relevantna samo ona rješenja i zakoni do kojih se dođe dogovorom, zaključio je Kovačević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo