Subota, 22 siječnja, 2022

Dodikova novogodišnja poruka: Na Balkanu će se uskoro sukobiti EU i Britanija

Nemojte propustiti

Milorad Dodik, šef SNSD-a i član Predsjedništva BiH obznanio je danas, u novogodišnjem intervjuu za Nezavisne novine, kako se ne plaši ni američkih ni njemačkih sankcija pa je ponovio da je RS ponudila platformu za razgovore s Federacijom BiH o nametnutim odlukama, ali “Bošnjaci to ne žele”.

“Oni misle, riješiće se Dodika, pa će doći neko ko će pristati na sve što oni kažu, pa će povući još na nivo BiH, pa će poslije i taj biti kriv, pa će i njega rušiti”, kaže Dodik, pa onda iznosi tvrdnju kako će na Balkanu uskoro sukobiti EU i Britanija.

“A ja želim da očuvam našu autonomiju. Ne želim da se preko naših leđa veliki tabaju, bez obzira na ko to bio”, cvrkuće dalje Dodik.

Nastavio je komentirajući pandemiju riječima kako se RS pokazala “vitalnom zajednicom, koja je mogla da odgovori na sve te vrste izazova, iako su je faktori na nivou BiH i dijelom globalnog svijeta pokušali da ospore”:

“Mi smo pokazali nešto što se njima ne sviđa, da smo održiva zajednica koja suvereno upravlja svojim funkcijama i pravima. U narednoj godini nastavljamo da se borimo za svoj položaj regulisan Dejtonom.”

Dodik o izborima

Na rečenicu novinara “opozicija je predstavila svog prvog kandidata – Jelenu Trivić”, odgovorio je sa: “Sad saznajem od vas. To je njihovo pravo. Mi imamo bolje kandidate, koji će pobijediti kao što to uvijek činimo.”

“U toj opštoj galami o tome hoće li ili neće biti rata, a naravno da od rata nema ništa, stalno galame o korupciji. A mi, eto, ovih dana otkrivamo da neki koji su uhapšeni jer pripadaju narko-kartelima u RS tvrde da su SDS-u i opoziciji davali ogroman novac za izbore 2018. godine. Biće to interesantno otkriće narednih mjeseci”, “otkriva” Dodik.

Nakon što novinar konstatira kako nije ništa čuo o tome, vožd odgovara riječima:

“Eto, ja sam čuo.”

“Je li to nešto novo? Možete li pojasniti?”, nastavlja novinar, pa dobija odgovor:

“Pojasnio sam sve što treba. Neka drugi pojašnjavaju.”

Dodik o trećem entitetu

Na pitanje da onda pojasni izjavu da Hrvatima treba dati entitet, prvo kratko odgovara: “Ništa novo. Ja to stalno govorim.”

Ali hoće li treći entitet ugroziti dejtonsku strukturu, ako Dejton kaže da imaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uslijedilo je novo pitanje, a onda i Dodikova ‘analiza’: “Neće, zato što to podrazumijeva sporazum svih. A Dejton promoviše sporazum. On ne promoviše visokog predstavnika koji nameće zakone. Dejton ne promoviše trojicu stranaca u Ustavnom sudu koji hoće da odlučuju o svemu.”

Znači, treći entitet može, ali na teritoriji FBiH?

“Naravno, to mi uvijek govorimo. Već godinama. Ne mogu da vjerujem da nekom to još nije jasno. Pa Vi ste bili kada je Dragan Čović bio ovdje i veoma jasno rekao da to podrazumijeva da je RS nedirnuta”, dalje otvoreno saopćava planove svog druga iz HDZ-a.

Dodikova “republika”

Kaže Dodik i kako će neustavni 9. januar, njegov tzv. dan republike, obilježavati tokom cijele godine (?), a najavio je i kako će krajem januara “ući u parlament s novim zakonskim rješenjima u vezi s visokim sudskim i tužilačkim savjetom RS”:

“Ukinućemo Ešdaunov Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS. Onda ćemo novim zakonom regulisati imovinu u RS, prije svega šume i poljoprivredno zemljište, zato što tvrdimo da je Ustavni sud apsolutno bio politički motivisan kad je o tome odlučivao. Oni se zalažu za to da je visoki predstavnik tumač Dejtona, a kada smo privatizovali državna preduzeća, visoki predstavnik je tvrdio da su to entitetska preduzeća, pa onda se ovi sad pojavljuju i kažu nisu vaše šume, nije vaše zemljište.”

Dodikov bijes

Nastavlja Dodik, odgovarajući na pitanja o sankcijama, uz smijeh.

Kaže da nije zabrinuti i da su američke sankcije glupost “koju su napravili samo da bi me spriječili da dođem na inauguraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojeg sam podržavao”.

“I šta ja tu da radim? Tamo piše da nijedan američki državljanin ne smije da se sastaje sa mnom jer sam ja neka strašna napast. A ja se sastajem s mnogima. Nekoliko puta s ambasadorima, Escobarom, Palmerom, pomoćnikom zamjenika ovog, onog… Šta je tu ozbiljno? Ja, evo, ne znam. Ne mogu dobiti vizu? Nisam ni pokušavao da tražim. U životu nikad neću više tražiti vizu za Ameriku. To sa sankcijama meni više liči na nemoć. S jednim malim Miloradom Dodikom obračunava se cijela Amerika. Nekad kad ostanem sam kažem sam sebi kako sam ja to moćan. I pravo da vam kažem ismijem se.”

Raspoloženje se mijenja kada počinje priča o europskom putu BiH. Kaže Dodik da će on nastaviti europski put BiH, pa ovdje već gubi konce:

“Što nas varaju? I mene su natjerali na neke stvari koje možda nisam mislio prihvatati. Pa ste rekli da je veliki uspjeh. A gdje je to sada? Zašto samo podržavate muslimane? Za njih su samo oni BiH. To je sav problem.”

Šta je onda Dodikov prijedlog, pita novinar:

“Najbolje rješenje je da Bosne nema.” (zanimljivo je kako je ‘opet’ zaboravio Hercegovinu, op.pr.)

Kako da je nema?

“A šta? Imate 400 ljudi u Americi koji su napravili karijeru jer su prihvatali laži nad Srbima koje su im servirali tokom rata. I sad se ti isti ponovo vraćaju. Pa, nije to Amerika. Moguće je to da se promijeni. Biden je pravio karijeru na priči o muslimanima, lažima o 300.000 ubijenih muslimana. On neće od toga da odustane. A doći će vrijeme da se od toga odustane i da se napravi nešto realno.”

Dodikove laži

Kako će biti riješeno pitanje visokog predstavnika?

“Koji visoki predstavnik? Ne postoji visoki predstavnik. Nema OHR-a.”

A on ipak djeluje.

“Pa fluidna je jer muslimani vjeruju da on postoji. Pa eto im ga. Neka ga drže tamo. Slikajte se s njim. Što se nas tiče, nema razgovora s njim. Nećemo prihvatiti nijednu njegovu odluku, nijednu preporuku. Oni su se sami ukinuli, samo muslimani to ne razumiju. Postoji neka volja, kažu Amerikanci, slušao sam ja njih, evo i Britanci se vraćaju kad su otkačili Evropu, a ja vam kažem da će oni uskoro biti protivničke sile ovdje sukobljene oko mnogih stvari. (…)

Ja jesam protiv NATO-a, ali sam i protiv da ruska vojska ovdje dođe. Samo to niko neće da primijeti. Zašto da prihvatimo NATO kad su nas bombardovali? Ili zašto da vjerujemo Rusima, koji su bili u Ugljeviku pa otišli? I na kraju krajeva, zašto nam ne dozvolite da mi ovdje živimo naše živote?”

Dodikove psovke

Nakon daljnje tirade o Rusima, Kinezima, i tako to, na temu dolazi i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

NN: Je li on glavni čovjek Amerike ovdje?

Dodik: Nije on glavni čovjek. Mi smo kreteni koji misle da je bog i batina kad neko dođe sa strane.

NN: Ne znam koliko je to…

Dodik: A šta trebam? Ja ću opet reći da mi se j..e za njegovim sankcijama.

NN: A stvarno ste to rekli?

Dodik: Pa da, ima stenogram.

NN: I šta je odgovorio?

DODIK: Ništa. Zaćutao. Ćutao je pola minuta. On kaže – imamo paket sankcija koji smo spremili za političare koji se suprotstavljaju američkim nacionalnim interesima. A ja mu kažem – j..e mi se za tebe i za tvoje sankcije.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Više s weba

Izdvajamo

Matejeve prijatelje zbunio je signal na Viberu sinoć u 21:53: O čemu je riječ?

Brojne nedoumice oko aktivnosti broja mobitela razjasnio je u subotu ujutro za Jutarnji list i sam Nenad Periš, Matejev...

Možda vas zanima i ovo