Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Dodikova udarnica raspalila po Mektiću: “Slika i prilika Srbina…”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Pročitajte koje mjere je Vlada KS usvojila na današnjoj sjednici

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas se od ranih jutarnjih sati održava Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo....

– Javnost treba da zna kako odlučuju komisije. Iako sam ja bila protiv, da je bio jedan glas “za” iz reda hrvatskog naroda, inicijativa bi prošla – kazala je Vulićeva.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je Srni da je Dragan Mektić srpski siguran glas kojim Bošnjaci dobijaju podršku za sve, što pokazuje njegovo glasanje za inicijativu Denisa Bećirovića o “hibridnom ratu” radi jačanja kapaciteta odbrane BiH.

Vulićeva smatra neodgovornim i nedopustivim to što je Dragan Mektić (SDS) juče glasao za inicijativu delegata bošnjačkog naroda Bećirovića ‘Analiza o vođenju hibridnog rata protiv države BiH’ s prijedlogom mjera za efikasnije sigurnosno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta odbrane.

Vulićeva je navela da su za tu inicijativu na jučerašnjoj sjednici Komisije glasali poslanik SDS Mektić i bošnjački članovi Komisije, dok su ona i hrvatski delegati Marina Pendeš i Bariša Čolak bili protiv, te inicijativa nije dobila podršku.

– Javnost treba da zna kako odlučuju komisije. Iako sam ja bila protiv, da je bio jedan glas “za” iz reda hrvatskog naroda, inicijativa bi prošla – pojasnila je Vulićeva.

Ona je dodala da je po jedan glas iz svakog naroda potreban za podršku inicijativi, kao i da je Mektić slika i prilika Srbina po želji političkog Sarajeva, upotrebljiv kao glas kojim se daje legitimitet.

– Savjestan i odgovoran čovjek nikad ne bi glasao za ovako nešto. Ili je Mektić ucijenjena ličnost ili konvertit ili se pak radi o sindromu prokletstvo nacije, vrijeme će pokazati – smatra Vulićeva.

Ona je navela da je hibridni rat termin koji se ogleda u uticiju kako kroz ekonomiju, tako i kroz psihološke operacije, a mediji se koriste kao moćno oružje.

– Kroz takozvane bijele informacije se pružaju tačne, ali s ciljem, instruisane informacije. Sive informacije su one iskrivljene sa određenim istinitim elementima, dok su crne čiste i dobro osmišljene laži – rekla je Vulićeva.

Ona je dodala da je psihološki uticaj na ljude podjednako opasan rat, kao i oružani, te da se ratovanje, poput propagande, zavaravanja, sabotaže i drugih nevojnih djelovanja odavno koristi radi destabilizacije suparnika.

– Da li je Republika Srpska suparnik kog treba destabilizovati? Da li će vehabijski pokreti uskoro postati legalna i prirodna stvar u BiH? Na sva ova pitanja ne bismo nikad odgovor ni tražili da Mektić ima srpske savjesti, a da je ima ne bi glasao za inicijativu “hibridni rat” – istakla je Vulićeva.

Inicijativom Denisa Bećirovića, delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda zadužuje Savjet ministara BiH da u roku od tri mjeseca od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu procedure uputi Analizu o vođenju hibridnog rata protiv BiH s prijedlogom mjera za efikasnije sigurnosno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta odbrane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Veći broj policajaca na terenu od sutra: “Niti jedan život nike skuplji od prekršaja”

Premijer KS Edin Forto saopćio je zaključke sa cjelodnevne sjednice Vlade KS o epidemiološkoj situaciji. “Mi smo nakon cjelodnevnog...

Možda vas zanima i ovo