Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Dodikovi ambasadori odbili obilježiti Dan nezavisnosti BiH

Nemojte propustiti

Ovim je nastavljena skandalozna praksa pri kojoj ambasadori koje je imenovao Dodik odbijaju obilježiti Dan državnosti BiH, Dan nezavisnosti BiH

Ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda odbili su poslušati instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH, a koju je izdao ministar Elmedin Konaković u vezi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Ambasadori i konzuli iz RS su potpisali i saopštenje u kojem optužuju Konakovića “da zloupotrebljava poziciju i ide stopama Bisere Turković”.

Riječ je o sljedećim ambasadorima i konzulima: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

“Dostavljajući instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, kako navode – “nepostojeći Dan nezavisnosti BiH”, u kojoj daje neprihvatljivo tumačenje osnovanosti obilježavanja ovog datuma, zloupotrebljava funkciju ministra isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković”, saopštili su.

Tako je nastavljena skandalozna praksa pri kojoj ambasadori koje je imenovao Dodik odbijaju obilježiti Dan državnosti BiH, Dan nezavisnosti BiH, a nisu željeli spustiti zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo