Subota, 25 rujna, 2021

Dodiku prijeti zatvor? U Tužilaštvu BiH još ne znaju je li se prijavio za negiranje genocida

Nemojte propustiti

Podsjetimo da je Dodik ranije pozivao i sve građane bh. entiteta Republika Srpska da se sami prijave kao što je to on učinio, naglašavajući da je to “rješenje” kako ih ne bi prijavljivali “muslimani”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, objavio je 28. jula da se sam prijavio Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida. Time je, kako je kazao, učinio uslugu Bošnjacima da oni ne bi morali podnositi krivične prijave protiv njega.

– Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim – rekao je Dodik.

Podsjetimo, dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik Valentin Inzko objavljene su u Službenom glasniku BiH pa je negiranje genocida od 28. jula i zvanično kažnjivo.

Iz Tužilaštva BiH su nam kazali da još uvijek ne znaju je li se Milorad Dodik prijavio, iako je od toga prošlo više od sedam dana.

– Provjera je u toku, više informacija će biti poznato nakon kompletnog uviđaja – kazao je za Oslobođenje Boris Grubešić, glasnogovornik ove pravosudne institucije.

Ako se ispostavi da se Milorad Dodik prijavio Tužilaštvu BiH i ne bude sankcionisan prema “Inzkovom zakonu”, postoji mogućnost da bude kažnjen prema Krivičnom zakonu BiH, gdje se u članu 234, stav 3, odjeljak za “Lažno prijavljivanje”, navodi sljedeće:

– Ko sam sebe prijavi da je učinio krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, iako ga nije učinio, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Predviđena kazna za lažno prijavljivanje, Foto: Screenshot

Podsjetimo da je Dodik ranije pozivao i sve građane Republike Srpske da se sami prijave kao što je to on učinio, naglašavajući da je to “rješenje” kako ih ne bi prijavljivali “muslimani”.

– Svih nas milion i nešto da se sami prijavimo Tužilaštvu pa da vidimo šta će onda biti. Sami sebe prijavimo i kažemo ‘šta sad’ – izjavio je Dodik, a nakon što je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo